Tokes, declaraţii iresponsabile care incită la violenţă

| 11 mar, 2014

Laszlo Tokes loveşte din nou. Şi ca de fiecare dată, loveşte în România. Eurodeputatul îşi continuă seria de afirmaţii jignitoare la adresa statului român, promovându-şi ideile separatiste în Parlamentul European, mai precis în locul unde a fost trimis să apere şi să reprezinte interesele României.

Europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au cerut, luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, susţinerea comunităţii internaţionale pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Demersul acestora vine în urma marşului neautorizat de la Târgu Mureş, protest ce a avut ca obiectiv depunerea la Prefectura Mureş a unei petiţii prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc. Se pare că în timpul marşului, o serie de membri ai Organizaţiei “64 de Comitate” au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona pieţei din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Tokes a apreciat manifestarea de la Târgu Mureş ca fiind o “demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România”. Mai mult, Tokes a comparat situaţia secuilor din România cu situaţia din Crimeea, solicitând PE dar şi celorlalte instituţii europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

“Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum”, a afirmat Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurilor din Parlamentul European.

Declaraţiile revoltătoare ale lui Laszlo Tokes au fost întărite şi de eurodeputatul Csaba Sogor, acesta militând pentru acordarea statutului de regiune autonomă specială pentru Ţinutul Secuiesc şi exprimându-şi totodată speranţa că acest deziderat va fi primi sprijinul întregii comunităţi internaţionale.

În acest context, este absolut scandalos cum preşedintele României refuză să-i retragă lui Laszlo Tokes “Steaua României”, Ordinul Naţional pe care Băsescu i l-a oferit cu atât de multă largheţe în decembrie 2009. Şi asta în condiţiile în care Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional„ Steaua României“, a decis încă de acum două luni retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, ca urmare a declaraţiilor făcute de acesta vara trecută. Atunci, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Victor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei, dând ca exemplu acţiunile Austriei în cazul Tirolului de Sud.

Într-o conferinţă susţinută la Cluj-Napoca, europarlamentarul PSD Corina Creţu a criticat atitudinea preşedintelui şi refuzul acestuia de a îi retrage lui Tokes decoraţia.

“Faptul că reprezintă România în PE şi atacă România şi pe români şi principiile fundamentale ale statului român - cred că ar fi motive suficiente pentru preşedintele Băsescu de a face acest gest. Chiar dânsul în vara vorbea de ridicarea cetăţeniei pentru Tokes. Între timp, nici Ordinul «Steaua României» nu mai vrea să îl retragă”, a spus Corina Creţu.

Rămâne de văzut ce va decide în final preşedintele, deşi este greu să mai speri ceva de la Traian Băsescu. Putem însă să facem în aşa fel încât, pe viitor, personaje precum Laszlo Tokes să nu mai reprezinte, vreodată, statul român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ