Tokes, de Ziua Maghiarilor: Nu ne vom lăsa jigniţi şi ameninţaţi, a venit timpul să vorbim

| 15 mar, 2014

Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat, sâmbătă, "isteria antimaghiară" a autorităţilor române, care au interzis accesul în ţară al unor cetăţeni ungari, spunând că se vrea să fie "înnăbuşite în faşă" dorinţa şi drepturile maghiarilor şi că aceştia nu se vor lăsa jigniţi şi ameninţaţi.

În discursul ţinut, sâmbătă, în limba maghiară în faţa celor aproximativ 400 de persoane care au participat la manifestările organizate de PPMT la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Oradea, Laszlo Tokes a criticat "isteria antimaghiară" a autorităţilor române, care interzic accesul în ţară al unor cetăţeni ungari a căror singură vină este, în opinia sa, aceea că militează pentru "libertatea" maghiarilor.

"A trebuit să vedem isteria antimaghiară de la sărbătoarea secuilor. Au scos din nou aceleaşi texte antimaghiare. Vor să înnăbuşe în faşă dorinţa şi dreptul nostru de a ne păstra tradiţiile şi libertatea de exprimare, decretându-i indezirabili pe cei care nu fac decât să-şi strige dreptul la libertate. Acum, pe lângă faptul că trebuie să luptăm să scoatem la iveală adevărurile istorice, acum trebuie să luptăm şi pentru adevăr. Aţi văzut că sunt pus la zid pentru o singură frază, pentru că nu vrem să ajungem la soarta celorlalte minorităţi - tătari, saşi, şvabi, evrei, care dispar, dar nu ne vom lăsa jigniţi şi ameninţaţi, a venit timpul să vorbim. Politicieni cu două feţe se strâmbă când aud aceste adevăruri şi, ca şi în Slovacia, vor să ne răpească dreptul la identitate. Vor să introducă metoda veche, de a-i declara indezirabili, să-i declare persona non grata pe cei care nu tac şi cer drepturile pentru maghiari", a spus preşedintele CNMT.

El a criticat şi politica UDMR, care face "spectacole", dar care nu apără eficient drepturile maghiarilor din Transilvania, ci vrea doar "să se îngraşe" şi "să se îmbogăţească".

"Vom continua războiul. Sunt politicieni care nu îşi văd decât propriile interese, să se îngraşe, să se îmbogăţească. Au nevoie doar de voturile noastre. De aceea au comandat husarii, de aceea fac mare spectacol de 15 Martie, folosindu-se de numele sfinte ale lui Petofi şi Szacsvay. Nu au nimic sfânt", a spus Tokes, referindu-se la faptul că, la fel ca în fiecare an, la statuia lui Szacvay din Oradea liderii UDMR organizează festivităţi aducând tineri maghiari în uniforme de husari din perioada Revoluţiei paşoptiste maghiare.

Manifestarea organizată, sâmbătă, de PPMT în centrul municipiului Oradea a durat aproximativ o oră, desfăşurându-se în prezenţa unui singur invitat din Ungaria, consulul Barabas Janos, şi sub supravegherea mai multor echipaje ale Poliţiei Locale Oradea, ale Poliţiei Bihor şi Jandarmeriei Judeţene.

În Bihor, formaţiunile maghiare sărbătoresc separat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la fel ca în anii trecuţi.

Autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

"În urma activităţii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, au fost instituite măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik", a declarat Dajbog.

Despre aceştia, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, s-a stabilit "cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii".

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţau în număr mare în România de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că "oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia".

Şeful statului i-a avertizat pe politicienii maghiari "să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României".

"Obiectivul nostru este că oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României, statului de drept şi comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor ţări", a mai spus Traian Băsescu.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Participanţii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".

În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei "64 de Comitate" (HVIM), venite din Ungaria, s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 mar, 2014
Venus
Tökes mars de aicea cu toata compania ta.
Esti cinstit cu altii nu cu noi.
15 mar, 2014
Iulian
Mare păcat de acest om care ar fi putut să fie respectat şi iubit de toţi locuitorii acestei ţări. Ca preot, ca reprezentantul Domnului, ar fi trebuit să fie înţelept şi să unească oamenii. Azi este demn de milă, deoarece o mare parte a maghiarilor nu-l iubesc şi nu este de acord cu comportamentul şi atitudinea lui faţă de de această ţară care l-a crescut şi educat ca om. Cu toată cultura pe care o are, nu pricepe ce mare deserviciu aduce maghiarilor din ţara noastră. Dumnezeu să-l ierte!
15 mar, 2014
Venus
"Sa-l ierte Dumnezeu" ca noi romanii al iertam tot mai greu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ