Tokes: Fundaţia Mecena, în frunte cu Kiss Alexandru, a 'expropriat' banii Bisericii reformate

| 29 apr, 2014

Eurodeputatul Tokes Laszlo, fost episcop al Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului, a declarat, marţi, că personal a făcut publice, cu ani în urmă, informaţii privind deturnarea unor fonduri de către Fundaţia Mecena, patronată de Kiss Alexandru, fostul preşedinte şi ulterior vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, fără însă să se vadă 'efectele legale' ale acestor dezvăluiri.

Solicitat să comenteze informaţiile privind dosarul lui Kiss Alexandru de la DNA, Tokes a precizat că se rezumă doar la faptele pe care el însuşi le-a demascat. 

'Eu nu vreau să intru în tematica DNA, dar mă restrâng la experienţele mele personale. Eu m-am convins că Fundaţia Mecena, în frunte cu Kiss Sandor şi Mudura Alexandru, a expropriat, ca să nu spun că au furat, banii Bisericii Reformate de pe lângă Piatra Craiului şi acesta este un fapt. Cazul Centrului Ady. Şi acest lucru l-am demascat deja cu ani în urmă, fără efect legal,' a declarat Tokes. 

Potrivit vicepreşedintelui PPMT Bihor, Szilagy Zsolt, cazul Centrului cultural 'Ady Endre', intens mediatizat, este un 'caz tipic de delapidare şi spălare de bani', derulat prin fundaţia liderilor UDMR Bihor, Mecena. 

Proiectat iniţial să se construiască în satul natal al poetului Ady Endre, în judeţul Satu Mare, cu sprijin financiar de la guvernul ungar, de către Episcopia reformată de pe lângă Piatra Craiului, în 2002, fondurile totale, de 1,1 milioane de euro, au fost deturnate de Fundaţia Mecena din Oradea. 

Membrii fondatori ai fundaţiei sunt liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, şi alţi membri marcanţi ai filialei, Biro Rozalia, Lakatos Petru, Mudura Alexandru, cărora PPMT le reproşează deturnarea fondurilor guvernamentale ungare, nefinalizarea proiectului, lipsa justificării pentru 800.000 de euro din suma totală alocată, precum şi cedarea clădirii Centrului Ady pentru un alt imobil, Casa Leda, schimb aprobat în Consiliul Local Oradea. Clădirea Centrului Ady a fost evaluată la 320.000 de euro, iar Casa Leda, din str. Republicii, la 283.000 de euro, diferenţa urmând să acopere datoriile fundaţiei către bugetul local.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ