Prietenii lui Băsescu îi sfidează pe români. Azi, László Tokes

| 29 apr, 2014

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare nu a început doar în România, fiind vorba despre o competiţie ce se desfăşoară în toate ţările membre UE. Dincolo de lupta între marile familii politice europene, ale cărei ecouri se simt în toate statele Uniunii, uneori mizele sunt mult mai meschine, în anumite cazuri fiind vorba despre lupta pe care un anumit politcian o duce din motive personale.

Un asemenea caz este şi cel al lui László Tokes, care după ce a piedut orice şansă de a candida cu succes la un fotoliu de europarlamentar alocat  României a ajuns al treilea candidat de pe listele partidului Fidesz din Ungaria. În contextul în care partidul condus de Viktor Orban a luat alegerile parlamentare desfăşurate recent în ţara vecină 45% din voturi, Tokes are practic asigurat un nou mandat de europarlamentar, de această dată din partea Ungariei.

Din această postură, actualul eurodeputat popular a lansat marţi un atac extrem de dur la adresa principalului partid care apără interesele maghiarilor din Transilvania, UDMR. Despre propunerile partidului condus de Kelemen Hunor pentru PE, Tokes a ţinut să afirme că “această listă este formată pe o logică de partid şi nu pe interesele comunităţii. De trei ori am trimis invitaţie UDMR-ului pentru a ne întâlni să formăm o listă de uniune naţională în Transilvania. S-a refuzat”. Astfel, politicianul i-a îndemnat în mod direct pe alegătorii maghiari din România să nu voteze cu UDMR-ul, care în opinia domniei sale nu mai reprezintă interesele comunităţii maghiare din ţara noastră.

Fostul pastor reformat devenit între timp politician cu vederi iredentiste continuă să rămână unul din cei mai radicali politicieni maghiari din Transilvania, acţiunile sale reuşind de multe ori să pună în pericol buna convieţuire între ungurii şi românii din regiune. De la înălţimea funcţiei de vicepreşedinte al PE, obţinută cu sprijinul popularilor europeni, Tokes a făcut mai multe declaraţii controversate care au avut ca subiect central autonomia ungurilor din Transilvania. În schimb, deşi a urmărit interesele ungurilor din România, UDMR-ul a realizat întotdeauna acest lucru într-o manieră legitimă şi de natură să nu afecteze relaţiile interetnice.

De asemenea, László Tokes este de mai mulţi ani un partener politic al preşedintelui Traian Băsescu, care a refuzat în repetate rânduri să condamne afirmaţiile extremiste ale europarlamentarului. De fapt, fără sprijinul indirect oferit de şeful statului român, Tokes nu ar fi ajuns poate niciodată vicerepreşedinte al legislativului european. În schimb, preşedintele României a obţinut serviciile unui politician care poate fi utilizat împotriva UDMR-ului dacă este nevoie. De fapt, anumite surse afirmă că nominalizarea lui Tokes pe lista Fidesz se datorează şi relaţiei dintre Traian Băsescu şi Viktor Orban.

Dacă aceste informaţii sunt reale, atunci şeful statului român nu face altceva decât să îi ofere lui Tokes o tribună de la care acesta să îşi susţină discursul şi în următorii cinci ani. Din acest punct de vedere, atacul la adresa UDMR-ului lansat de politicianul de origine maghiară reprezintă doar un mic exemplu al capacităţii lui Tokes de a pune gaz pe foc într-o situaţie care rămâne extrem de complicată. În schimb, Traian Băsescu continua să îl sprijine pe László Tokes, în ciuda răului pe care acesta l-a făcut până acum ţării noastre.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ