Kelemen: Duşmanii libertăţii maghiarilor nu au dispărut. Libertatea unei minorităţi este fragilă

| 16 mar, 2014

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă seară, la Oradea, că "libertatea unei minorităţi e fragilă" şi că "duşmanii libertăţii maghiarilor nu au dispărut", astfel că aceştia trebuie să lupte pentru fiecare clasă cu predare în maghiară, pentru plăcuţele bilingve sau instituţiile de cultură.

Sâmbătă seară, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni organizate de la UDMR la Oradea, la statuia paşoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, au participat toţi consilierii locali şi judeţeni ai UDMR, senatorul Biro Rozalia, deputatul Szabo Odon, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, dar şi câteva sute de copii, numărul celor prezenţi ridicându-se, potrivit Jandarmeriei, la o mie de persoane.

La festivitate au participat, de asemenea, toţi şefii de partide din Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa (PNL), vicepreşedinţii Ioan Mang (PSD) şi Alexandru Kiss (lider al UDMR Bihor), primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Mircea Mălan (PNL) şi Ovidiu Mureşan (PSD), preşedintele PDL Bihor, Găvrilă Ghilea, dar şi al PDL Oradea, Cristian Puşcaş.

Pentru eveniment, zona din jurul statuii lui Szacsvay a fost decorată cu steaguri ale României, Uniunii Europene, UDMR, dar şi ale municipiului Oradea şi Republicii Ungare.

După intonarea imnului naţional al Ungariei, prefectul Claudiu Pop a citit mesajul premierului Victor Ponta, iar consulul ungar Vizi Gabriela a transmis mesajul premierului Viktor Orban.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a centrat discursul pe ideea că Uniunea a obţinut pentru maghiari mai multe libertăţi faţă de câte aveau acum 15 ani, dar luptă în continuare pentru mai multe şcoli maghiare, mai multe instituţii de cultură şi o mai rapidă restituire a imobilelor.

"În acest an sărbătorim şi rămânem atenţi la adversarii noştri. Libertatea unei minorităţi e fragilă, nu e ca panglica de la capătul unui drum. Nu poţi să o tai, iar apoi să te aşezi liniştit, ca şi cum ţi-ai fi terminat treaba. Libertatea e mai degrabă ca şoseaua, care merge spre un ţel pe care îl atingem dacă în fiecare zi luptăm pentru el", a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, "ceea ce în urmă cu 25 de ani părea de neatins acum e realitate, însă dacă nu ne propunem noi obiective, rezultatele pot fi în pericol".

"Duşmanii libertăţii noastre nu au dispărut, pericolul nu a trecut. (...) Trebuie să ne luptăm pentru fiecare clasă cu predare în limba maghiară, pentru fiecare şcoală. Trebuie să ne luptăm pentru a putea folosi limba maternă, pentru plăcuţele bilingve, pentru instituţiile de cultură. Din nou şi din nou, trebui să începem să ne apărăm imobilele pe care le-am recuperat şi să urnim procedura de restituire, care e tot la viteza melcului. Simbolurile noastre sunt atacate de persoane care nu înţeleg că nicio comandă şi nicio poruncă nu poate să smulgă din inimile noastre simbolurile noastre, cultura, limba. Ei sunt cei care lucrează cu măsuri duble: spun să renunţăm la identitatea noastră naţională, pentru că ne ţine în loc, ca şi cum s-ar îngrijora pentru noi, când, în realitate, vor să ne ia libertatea. (...) Mă revoltă şi le spun să nu fie cu două măsuri", a spus preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor şi-a încheiat discursul mulţumind, inclusiv în limba română, prefectului de Bihor, preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarului din Oradea pentru modul în care au înţeles să colaboreze la crearea şi menţinerea unui climat de bună înţelegere între locuitorii oraşului de diverse etnii.

La finalul manifestării, participanţii au mărşăluit, într-o coloană deschisă de "husari", către Parcul "Petofi", pentru a depune flori la bustul poetului maghiar.

Festivităţile din Oradea sunt programate să ia sfârşit cu un spectacol la Teatrul Maghiar, unde trupa "Szigligeti Ede" va susţine un spectacol de poezie şi muzică folclorică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ