Borbely: Insistăm ca proiectul Statutului minorităţilor naţionale să fie aprobat în Parlament

| 28 mar, 2014

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că reprezentanţii Uniunii "insistă" în continuare ca proiectul legislativ privind Statutul minorităţilor naţionale să fie aprobat în Parlament, subliniind că PDL şi PNL l-au susţinut în guvern în 2005, însă "unii au memoria scurtă".

"Noi, în momentul de faţă, dacă vă referiţi la Statutul minorităţilor naţionale, insistăm în continuare să fie aprobat în Parlament, aşa cum, cu onor, PDL, PNL l-au susţinut în guvern în 2005. Unii au memoria scurtă. Deci, noi în continuare sperăm, şi speranţa nu moare niciodată, că acest statut, aşa cum îl dorim noi, va fi aprobat de Parlamentul României", a declarat Borbely Laszlo, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a spus că nu este de acord cu preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, care declara săptămâna trecută că proiectul, elaborat în 2005 de UDMR, care se regăseşte în protocolul coaliţiei de guvernare, ar putea fi anticonstituţional, întrucât "refuzul pluralismului politic este absolut antidemocratic".

"Noi avem un pluralism politic foarte dezvoltat în cadrul maghiarimii. Dar am demonstrat la alegeri că 90 la sută din maghiari ne susţin. Domnul Toro poate avea şi el un punct de vedere", a arătat Borbely.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, declara, în 20 martie, la Târgu Mureş, că proiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale, elaborat în 2005 de UDMR şi regăsit în protocolul coaliţiei de guvernare, "va genera conflicte", vrând să "impună un monopol", iar "refuzul pluralismului politic este absolut antidemocratic".

Întrebat dacă el crede că, în urma adoptării acestui proiect legislativ, ar rezulta o lege anticonstituţională, Toro a răspuns afirmativ.

"Curtea Constituţională spune că e sau nu anticonstituţional. Eu cred că da. Eu cred că da, dar nu eu spun acest verdict, dacă ceva este sau nu. Pot să spun o poziţie politică şi eu cred că, cu mici modificări, legea se poate face să fie şi mai democratică, să respecte şi principiul pluralismului politic în cadrul acestor societăţi minoritare şi să servească chiar acel scop pentru care face Parlamentul legi: de a fi pace, bunăstare, comunităţile să fie reprezentate, să nu genereze conflicte", afirma Toro.

El susţinea că adoptarea unei legi a statutului minorităţilor constituie o obligaţie constituţională, întrucât "scrie în Constituţia din 2003 că trebuie să existe o asemenea lege", însă una care generează conflicte în sânul unei comunităţi, indiferent că e vorba de o comunitate minoritară sau naţională, "nu este o lege bună".

În acordul semnat la începutul lunii martie de liderii USD şi UDMR se menţiona că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind Statutul minorităţilor naţionale din România.

Tag-uri: Laszlo Borbely, UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ