Ziua Maghiarilor, la Cluj: Peste 1000 de persoane la manifestări. Boc a salutat în maghiară pe participanţi

| 15 mar, 2014

Peste 1.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, la o ceremonie care a inclus discursuri şi depuneri de coroane de flori şi la care primarul Emil Boc i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi. Tot sâmbătă, peste 300 de persoane au luat parte la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, intonând imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Participanţii la manifestare s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 13.30, pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca, la plăcuţa poetului revoluţionar Petofi Sandor, după ce au asistat la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail".

În cadrul manifestării au fost recitate poezii, s-au intonat mai multe cântece patriotice maghiare şi au ţinut discursuri preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, consulul general al Ungariei, Magdo Janos, care a citit mesajul premierului Viktor Orban, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, care a citit mesajul premierului Victor Ponta şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Primarul Emil Boc a luat şi el cuvântul şi i-a salutat pe cei prezenţi spunând "Bună ziua" în limba maghiară şi primind aplauze.

"Pentru mine, cea mai importantă lecţie a Revoluţiei din 1848 este că doar împreună putem fi puternici şi putem reuşi şi că, dezbinaţi, nu suntem la fel de puternici. Atât naţiunea maghiară, cât şi cea română au învăţat din această lecţie a Revoluţiei de la 1848. (…) De zece ani am reuşit să avem împreună un oraş european", a spus Boc, adăugând că are o bună colaborare cu UDMR în Consiliul Local Cluj-Napoca.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane din partea unor instituţii, formaţiuni politice şi asociaţii maghiare la plăcuţa lui Petofi Sandor de pe clădirea fostului hotel "Biasini", iar la finalau fost intonate imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Tot sâmbătă, la Cluj-Napoca a avut loc Marşul Memorial "Avram Iancu", la care au participat peste 100 de membri ai Asociaţiei "Noua Dreaptă", care au mers din Piaţa Mihai Viteazul până Piaţa Avram Iancu, scandând "Noi suntem români" şi "Unitate naţională". Manifestaţia a durat aproximativ o jumătate de oră.

Cluj: Peste 300 de oameni la un marş prin centrul oraşului, intonând imnul Ungariei şi imnul secuiesc

Peste 300 de persoane au luat parte, sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu şi până la Biserica "Sfântul Mihail" din Piaţa Unirii, participanţii intonând imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Maghiarii s-a adunat, sâmbătă, la ora 11.00, în faţa Institutului Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, cu steaguri ale României, Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, mulţi având în piept cocarde în culorile roşu, alb şi verde.

Aproximativ 300 de persoane au plecat apoi în marş pe bulevardul 21 Decembrie 1989, însoţiţi de o fanfară, şi au ocupat o bandă de circulaţie pe carosabil, până la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Piaţa Unirii, unde la ora transmiterii acestei ştiri are loc o slujbă religioasă.

În timpul marşului, participanţii au intonat cântece patriotice, dar şi imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai UDMR, PPMT, dar şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos. La finalul marşului, în faţa Bisericii "Sfântul Mihail" a apărut şi un grup de câţiva membri ai Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate, care au intrat şi ei la slujbă.

Programul manifestărilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni mai cuprinde, la Cluj-Napoca, de la ora 13.15, o ceremonie de depunere de coroane de flori la plăcuţa poetului maghiar Petofi Sandor de pe strada Avram Iancu, iar tot acolo vor fi susţinute discursuri de către oficialităţi locale şi lideri ai UDMR.

Sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, au loc manifestări în toate judeţele din Transilvania.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ