Laszlo Tokes: Nu am nimic de-a face cu partidul Jobbik

| 15 mar, 2014

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, că nu are vreo relație cu partidul Jobbik, iar "isteria" împotriva acestei formațiuni este nefondată.

"Isteria împotriva partidului Jobbik este nefondată, neproporțională, și noi am putea vorbi despre alte forțe politice de dreapta extremă, chiar despre Noua Dreaptă care demonstrează astăzi în mai multe locuri din Transilvania", a declarat Tokes, înainte de festivitatea organizată la statuia lui Szacsvai Imre.

Tokes a precizat că, deși lumea își amintește în această zi de trecut, cel mai important este mesajul acestei sărbători pentru prezent și mai ales pentru viitor.

"Mesajul principal ar fi să continuăm schimbarea de regim tot așa cum s-a întâmplat după 1848. A fost nevoie de câteva decenii până când, de la abolirea iobăgiei s-a ajuns la o libertate mai deplină. Nici noi să nu ne oprim la 1989, ci să continuăm schimbarea de regim în circumstanțele noastre, desigur", a spus Tokes.

Pe de altă parte, însă, a precizat el, ar fi vremea împăcării, care nu se poate realiza fără adevăr și dreptate, recunoscându-se, de exemplu, situația reală a maghiarilor din Transilvania, în scădere.

"Am ridicat problema în Parlamentul European, unde am comparat situația demografică a maghiarilor cu cea a minorității tătarilor care au scăzut la 12%. Tot așa și ungurii, și nemții, și celelalte minorități ale Transilvaniei, care în urmă cu 90 de ani au avut un procent de 45% laolaltă, în prezent am scăzut sub 20%. Acesta este rezultatul acelei politici naționaliste, șoviniste, comuniste, prin omogenizarea forțată a minorităților", a subliniat Tokes.

Tokes s-a arătat îngrijorat de scăderea numărului maghiarilor din Oradea, la 26%, proces care dacă va continua va duce, în opinia sa, la dispariția etnicilor maghiari din acest oraș.

"Nu vorbesc împotriva românilor, dar vorbesc în favoarea neamului meu", a afirmat Tokes.

Întrebat cum comentează lista cu cetățenii ungari interziși pe teritoriul țării, Tokes a răspuns că asta îi amintește de perioada Ceaușescu când mulți unguri au fost proclamați persona non grata în România și consideră că 'nu este demn pentru o democrație adevărată'.

În jur de 150 de persoane au participat la festivitatea organizată de CNMT și PPMT cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ