UDMR, în pericol să iasă din PE sau lobby pentru Tokes?

| 20 feb, 2014

În locul racordării la preocupările reale ale electoratului etnic maghiar, UDMR a devenit – cu sau fără voia ei – un vehicul electoral pentru Laszlo Tokes care, prin activismul din ultima perioadă şi prin relaţia privilegiată cu Viktor Orban, a câştigat astfel la capitolul potenţial de negociere, fidelizându-şi probabil şi un segment din electoratul tradiţional al Uniunii.

Până la alegerile europarlamentare au mai rămas aproximativ trei luni. În pofida calendarului deja destul de strâns, cu excepţia USD-ului care şi-a anunţat garnitura de candidaţi pentru scrutinul european, niciun alt partid nu şi-a definitivat listele. Ba mai mult, unele formaţiuni nu şi-au cristalizat nici formulele de candidaturi – separat sau în alianţe – ce ce le creează dificultăţi suplimentare în perspectiva alegerilor care se apropie.

Într-o astfel de ipostază se găseşte şi UDMR. Formaţiunea condusă de Kelemen Hunor, în pofida negocierilor avute cu celelalte formaţiuni din zona comunităţii maghiare, nu a reuşit să ajungă la un numitor comun cu CNMT-ul controlat de Lazslo Tokes şi nici cu Partidul Civic Maghiar. Potrivit unor informaţii publicate de site-ul Hotnews, surse apropiate discuţiilor arată că nici cea mai recentă rundă de negocieri purtate la Budapesta între premierul Ungariei Viktor Orban şi Kelemen Hunor, respectiv Laszlo Tokes nu au condus la o soluţie unanim agreată. Prin urmare, pastorul reformat nu va candida sub sigla UDMR, existând în continuare deschisă pista unei candidaturi din partea Fidesz, ceea ce accentuează divizarea electoratului maghiar şi sporeşte riscul ca formaţiunea condusă de Kelemen Hunor să nu acceadă în Parlamentul European.

Conform unui comunicat de presă de miercuri al UDMR, Kelemen Hunor a susţinut în discuţia cu Viktor Orban că "Uniunea poartă convorbiri cu Partidul Civic Maghiar, atât despre alegerile pentru Parlamentul European, cât şi despre chestiunile de interes public care privesc maghiarimea din Transilvania", dar "UDMR va lua parte la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European sub propria sa identitate şi cu sigla proprie".

Situaţia UDMR este complicată fiindcă pare că ar fi mizat pe un calcul politic greşit. În locul unei conectări la agenda reală a electoratului maghiar care de altfel coincide cu cea a electoratului român – locuri de muncă, venituri decente şi un nivel de trai mai bun – formaţiunea condusă de Kelemen Hunor s-a lăsat antrenată în jocuri politice cu mize incerte. Laszlo Tokes nu a acţionat niciun moment ca vector coagulant al electoratului maghiar, ci şi-a urmărit cu consecvenţă propriile interese. Aşa se face că în negocierile purtate cu UDMR, pastorul reformat nu a ezitat să solicite prima poziţie pe lista de europarlamentare, ceea ce a şi condus la un blocaj al negocierilor.

Astfel, în locul racordării la preocupările reale ale electoratului etnic maghiar, UDMR a devenit – cu sau fără voia ei – un vehicul electoral pentru Laszlo Tokes care, prin activismul din ultima perioadă şi prin relaţia privilegiată cu Viktor Orban, a câştigat astfel la capitolul potenţial de negociere, fidelizându-şi probabil şi un segment din electoratul tradiţional al Uniunii. Prin urmare, nu este deloc surpinzător că, la acest moment, UDMR îşi pune serios problema atingerii pragului care să-i asigure intrarea în Parlamentul European.

Răspunsurile finale la toate aceste ecuaţii politice vor veni după 25 mai. Iar odată cu ele vom vedea în ce măsură votul electoratului din comunitatea maghiară va permite UDMR-ului să depăşească pragul electoral şi să fie astfel reprezentată în PE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 feb, 2014
cantautor
UDMR-ul se incalzeste...
USD-ul se-ntareste...
Interesant,daca este o apropiere intre UDMR si Tockes,ce opinie va avea Corina Cretu,in cazul ipotetic in care ungurii vor sustine guvernul Ponta?
Inclin sa cred ca se va "consulta" cu generalul.....
Hai,ca va fi o vara "fierbinte"...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ