Motivul pentru care Antonescu nu depune moțiune de cenzură

| 12 mar, 2014

Antonescu recunoaște că ar fi penibil ca PNL, după ce a făcut parte din Cabinetul precedent contud de Victor Ponta, să depună o moțiune de cenzură împotriva propriului program de guvernare, construit în cadrul USL.

Nu mai este o mirare pentru nimeni faptul că PNL, sub tutela președintelui de partid Crin Antonescu, trece printr-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere politic, plină de incertitudini și de greșeli tactice. Cea mai recentă problemă a liberalilor are în centrul atenției noul Guvern Ponta 3 și modul în care Crin Antonescu a decis să se poziționeze față de foștii aliați din USL.

Antonescu a decis, după ședința plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe un program politic, să nu depună o moțiune de cenzură împotriva foștilor aliați de la nivel executiv. Motivul din spatele acestei decizii este unul complex, dar are la bază incapacitatea lui Antonescu de a-și mobiliza partidul și colegii din Opoziție pentru a vota împotriva Guvernului.

Ascunzându-se în spatele unor atacuri dure, sub centură, Antonescu încearcă să mascheze faptul că nu poate în realitate să depună o moțiune de cenzură împotriva unui program politic care este aproape identic cu cel al Uniunii Social Liberale.

Analizând o serie de paragrafe din Programul de Guvernare USL din 2012 și programul guvernului Ponta 3, putem observa că acestea sunt identice.

De exemplu, la domeniul Buget, ambele programe specifică faptul că ritmul anual de creștere economică trebuie să fie de circa 3%, deficitul bugetar pe sistem ESA trebuie să rămână sub 3% din PIB, respectând criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht, iar ponderea datoriei publice totale a României să fie semnificativ mai mică decât nivelul de 60% din PIB. Totodată, prevederea privind reducerea CAS cu 5% rămâne valabilă pentru viitorul apropiat.

Mai departe, proiecte precum reorganizarea administrativ-teritorială, descentralizarea, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, scăderea TVA la 19%, păstrarea plafonului maxim de impozitare la 16%, prioritățile pentru proiectele mari de infrastructură – toate au rămas neschimbate. Nici măcar prevederile la capitolul Minorități nu au suferit modificări structurale.

Așadar, Antonescu recunoaște că ar fi penibil ca PNL, după ce a făcut parte din Cabinetul precedent contud de Victor Ponta, să depună o moțiune de cenzură împotriva propriului program de guvernare, construit în cadrul USL.

În plus, actualii parlamentari PNL depăşesc cu puţin numărul minim pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, iar orice plecare sau refuz de colaborare ar putea reprezenta o lovitură de imagine dură și obligația inițierii unor negocieri cu alte formațiuni politice, precum PDL sau PMP-ul lui Traian Băsescu. Dacă doar câțiva dintre parlamentarii PNL și-ar retrage semnăturile de pe moțiunea de cenzură, atunci PNL s-ar face de râs într-un mod patetic.

Iar acest rezultat ar fi o lovitură fatală pentru Crin Antonescu, în contextul ambițiilor sale de a ajunge președinte. Din păcate, șansele acestuia par să scadă din ce în ce mai mult, dacă ne luăm după sondajele recente de opinie, după criticile că “Antonescu a rupt USL” și după tentativele sale disperate de a se apropia de Traian Băsescu, în ciuda dorințelor românilor care l-au votat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ