România pune la cale un nou proiect pe drumul independenţei energetice

| 19 dec, 2013

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat, o investiţie evaluată la un miliard de euro, care urmează să se deruleze pe o perioadă de 15-20 de ani la Mioveni şi care vizează construcţia unui tip nou de reactor nuclear răcit cu plumb.

În contextul discuţiei tot mai aprinse la nivel european despre independeţa energetică, cercetarea în domeniul surselor alternative de energie a devenit din ce în ce mai importantă. De fiecare dată, exemplul dat este cel al Franţei, care prin reactoarele sale nucleare nu doar că a atins independeţa atât de râvintă de mulţi, dar a asigurat şi un cost energetic redus pentru economia naţională. Dincolo de numărul mare de centrale atomo-electrice, Franţa a investit masiv în cercetarea în domeniu, tocmai pentru a nu pierde avantajul competiţional de care se bucură.

Deşi nu ne putem compara cu Hexagonul din aceste puncte de vedere, miercuri, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat, o investiţie evaluată la un miliard de euro, care urmează să se deruleze pe o perioadă de 15-20 de ani la Mioveni şi care vizează construcţia unui tip nou de reactor nuclear răcit cu plumb. Reactorul, denumit ALFRED, reprezintă un proiect experimental pentru care ţara noastră caută  în prezent şi parteneri externi, până în prezent declarându-şi intereseul companii precum KTH din Suedia, Empresario Agrupados din Spania, SCK CEN din Belgia sau KIT din Germania.

Pe lângă descoperirile ştiinţifice pe care un asemenea proiect experimental le poate genera, anvergura demersului este de natură să aducă în sine beneficii economice importante. Potrivit documentului de fundamentare al proiectului, în perioada derulării investiţie va fi nevoie de cel puţin 2000 de specialişti în domeniu. În plus, realizarea infrastructurii, construcţiilor civile sau a echipamentelor necesare proiectului vor genera câteva mii de slujbe, iar durata mare a derulării proiectului va genera de asemenea o stabilitate în ceea ce priveşte dinamica acestor locuri de muncă noi.

Promovarea unui asemenea proiect, indiferent de beneficiile economice mai mult sau mai puţin imediate pe care le poate aduce, reprezintă de asemenea şi o dovadă a modului în care actualul guvern a înţeles că ţara noastră trebuie să facă sau să atragă investiţii masive în domeniul energetic. În fond, o parte importantă din acordurile comerciale semnate recent cu reprezentanţii companiilor chineze ce l-au însoţit la Bucureşti pe premierul Li Keqiang se referă la proiecte energetice, România dorind să îşi scadă dependenţa energetică pe care o are faţă de alte ţări.

Accesul la resursele energetice ieftine reprezintă una dn marile “bătălii” pe care ţările lumii le duc în prezent. Cu toate acestea, cercetare din domeniu implică o serie de costuri extrem de mari, dar faptul că actualul executiv a înţeles că asemenea investiţii sunt extrem de importante reprezintă un avantaj pentru ţara noastră. Guvernul condus de Victor Ponta a depus deja eforturi susţinute în ceea ce priveşte independenţa energetică a ţării noastre, iar asumarea unui proiect precum cel de la Mioveni nu reprezintă decât un pas înspre obţinerea unui avantaj economic de care ţara noastră are atâta nevoie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ