România rupe topurile în economie

| 14 noi, 2014

Contracandidatul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis, a primit în ultima zi de campanie o lovitură de-a dreptul devastatoare care, culmea ironiei, nici măcar nu vine în mod direct din partea oponentului său în alegerile prezidențiale. Ce este această lovitură? Ei bine, este vorba despre anunțurile făcute despre INS și Eurostat cu privire la evoluția trimestrială a economiei românești.

Potrivit tabloului statistic dat publicității vinerei de INS și confirmat de Eurostat, economia României a înregistrat o creștere de 1,9% în cel de-al treilea trimestru față de trimestrul al II-lea, ceea ce situează țara noastră pe primul loc în UE.  În clasamentul celor mai importante creşteri din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea, România este urmată de Polonia (0,9%), Grecia (0,7%), Marea Britanie (0,7%) şi Slovacia (0,6%).Totodată, comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, economia României consemnează al doilea mare avans din UE, de 3,3%, după Polonia (3,4%). Urmează Marea Britanie (cu o creştere de 3%), Ungaria, (3,1%) şi Lituania (2,6%).

Mai mult, INS a revizuit în urcare și datele privind creșterea economică de pe primele două trimestre. PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din T2 a fost de numai 0,3%, față de o scădere de 0,9% anunțată inițial. Prin prisma acestor date, ipoteza recesiunii tehnice este complet și definitv infirmată.

Citeşte şi: INS: România NU este în recesiune. Faţă de anul trecut, creştere economică de 3,3%

Să remarcăm mai întâi că datele oferite de INS confirmă previziunile premierului Victor Ponta, care vorbea despre o majorare a PIB în valoare de aproximativ 1%. Apoi, să remarcăm că aceste date demonstrează că primul-minsitru a avut dreptate și în cea ce privește așa-zisa recesiune tehnică, adică unul dintre principalii vectori de atac pe care Klaus Iohannis i-a folosit în campania pentru prezidențiale, pentru a încerca să negativizeze performanțele guvernării contracandidatului său.

Putem să înțelegem în acest context de ce Klaus Iohannis a încercat chiar să discrediteze datele INS, exprimându-și îndoiala cu privire la acuratețea lor care, ulterior, a fost însă confirmată de către Eurostat. Candidatul ACL și-a văzut pur și simplu desființat unul dintre pilonii fundamentali ai campaniei sale. Se vede cât de prost inspirați au fost strategii lui Klaus Iohannis, care au permis ca acesta să își construiască proiectul prezidențial pe campania negativă, ignorând însă elementele pozitive, care ar fi trebuit să îi ofere soliditate și credibilitate în ochii alegătorilor. Revenind însă la datele furnizate de INS și Eurostat să mai remarcăm că acestea desființează propaganda negativă dusă împotriva cabinetului Victor Ponta, confirmând totodată viabilitatea viziunii echilibrate de dezvoltare economică implementată de acesta, printr-o creștere anuală consolidată, de 2,8%, și care ar putea chiar să depășească în cel de-al patrulea trimestru majorarea record de anul trecut a PIB.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 2014
cantautor
"Aveti rabdare. Tineti-va cumpatul. Se joaca pina la capat. Masuratorile probabilistice spun: pe acolo, prin preajma lui 50%. Si aia care il dau pe VP cistigator (adica Sociopol si CSCI), si aia care il dau pe KI cistigator (CURS / Avangarde, respectiv IRES). Orice e posibil. Va fi o noapte lunga. O noapte de vreo 2-3 zile. Cum credeti ca era Basescu in noaptea lui 2009, cind seara toti spuneam ca a cistigat Geoana? La fel si acum. Pina nu zice BEC cea mai foarte finala si cea mai foarte oficiala numaratoare, se joaca pina la ultimul vot. Hai, ca se poate!", a scris Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ