Mitul s-a prăbușit. România crește. Recesiunea tehnică nu a existat

| 14 noi, 2014

Primele semnale care arătau că economia țării noastre se află pe creștere economică au fost oferite de raportul Comisiei Europene, care a prognozat pentru trimestrul al treilea o creștere de a PIB de 1,1% față de trimestrul anterior, ceea ce conform noțiunilor utilizate de UE înseamnă că economia țării noastre a ieșit din recesiunea tehnică.

După ce primele date publicate pentru primul semestru de Institutul Național de Statistică au arătat o domolire a creșterii PIB în comparație cu ultimul trimestru din anul 2013, o serie de oameni politici din opoziție, cărora li s-a adăugat Traian Băsescu, s-au trezit să afirme că economia României a intrat în recesiune tehnică. Publicarea ultimelor date statistice, vineri, cu privire la evoluția economică în trimestrul al treilea a contrazis acest mit fals și a demonstrat o dată în plus iresponsabilitatea ACL care amenința România cu recesiunea.

Datele publicate de INS, vineri, pe trimestrul al treilea arată că economia a crescut cu 1,9% comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, pe serie ajustată sezonier. Per ansamblu pentru primele nouă luni, PIB-ul României s-a majorat cu 2,8%, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie. În comparație cu acelaşi trimestru din anul precedent, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 3,2% pe seria brută şi de 3,3% pe seria ajustată sezonier. Astfel, cifrele privind perioada iulie-septembrie cu privire la evoluția economică arată că țara noastră a ieșit din recesiunea tehnică.

Tot vineri, INS a dat publicității și noile calibrări ale evoluției economice din primele șase luni care așa cum o demonstrează datele România nu s-a aflat deloc în recesiune tehnică. Conform specialiștilor în statistică, în primul trimestru economia a crescut cu 0,5%, comparativ cu o diminuare cu 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din trimestrul al doilea a fost de numai 0,3%. Datele provizorii anunţate inițial de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru ceea ce a generat o adevărată isterie din partea opziției politice de la București care a transmis o serie de mesaje alarmiste, care în cele din urmă se dovedesc a fi false.

Primele semnale care arătau că economia țării noastre se află pe creștere economică au fost oferite de raportul Comisiei Europene, care a prognozat pentru trimestrul al treilea o creștere de a PIB de 1,1% față de trimestrul anterior, ceea ce conform noțiunilor utilizate de UE înseamnă că economia țării noastre a ieșit din recesiunea tehnică. Executivul de la Bruxelles a mai prognozat că în trimestrul al patrulea economia va crește cu 1,6% față de intervalul iulie-septembrie. Datele prezentate de executivul european se bazează pe evoluția consumului intern și a exporturilor, care în acest an au reprezentat principalii indicatori care au contribuit la creșterea PIB. Per ansamblu, pentru anul 2014, Comisia a prognozat o creștere economică de 2%. Totodată, pentru anul viitor Comisia anticipează o creștere economică de 2,4% și una de 2,8% în 2016, pe fondul relansării economice a zonei euro.

Tendinţa de dezvoltare a PIB înregistrată în primul semestru al acestui an a fost continuată şi în perioada iulie-august ca urmare a creşterilor de producție înregistrate în industrie, IT şi comerţ, al aprecierii exporturilor și a majorării consumului intern. Cu toate că încă nu au fost publicate datele cu indicatorii economici din perioada iulie-august, cifrele înregistrate în luna august arată o majorare importantă a exportului, a recoltei agricole, a producției agricole sau a consumului intern. Astfel, publicarea ultimelor date statistice pe trimestrul trei și ajustările din primele șase luni arată că întregul atac al președintelui Traian Băsescu, preluat ulterior de Klaus Iohannis, la adresa Guvernului a fost unul neîntemeiat. Evoluția PIB din acest an nu numai că arată că țara noastră nu s-a aflat în recesiune economică dar și că a atins noi performanțe istorice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 2014
cantautor
"Aveti rabdare. Tineti-va cumpatul. Se joaca pina la capat. Masuratorile probabilistice spun: pe acolo, prin preajma lui 50%. Si aia care il dau pe VP cistigator (adica Sociopol si CSCI), si aia care il dau pe KI cistigator (CURS / Avangarde, respectiv IRES). Orice e posibil. Va fi o noapte lunga. O noapte de vreo 2-3 zile. Cum credeti ca era Basescu in noaptea lui 2009, cind seara toti spuneam ca a cistigat Geoana? La fel si acum. Pina nu zice BEC cea mai foarte finala si cea mai foarte oficiala numaratoare, se joaca pina la ultimul vot. Hai, ca se poate!", a scris Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ