O nouă veste bună pentru microîntreprinderi

| 06 noi, 2014

După ce pe parcursul ultimilor doi ani și jumătate cabinetele conduse de Victor Ponta au oferit o serie de facilități întreprinderilor mici și mijloci, pentru debutul anului viitor Ministerul de Finanțe a pregătit un proiect de act normativ care să ofere un ajutor suplimentar microîntreprinderilor.

Prin intermediul măsurii pregătite de Finanțe, microîntreprinderile vor beneficia de o serie de scutiri în privința raportării financiare. Măsura pregătită de Ministerul de Finanțe prevede ca toate firmele care au o valoare a activelor până la 350.000 de euro, au un număr mediu de salariați de 10 și nu depășesc 700.000 de euro ca cifră de afaceri netă să poată beneficia de o simplificare a sistemului de contabilitate. Se estimează că 94% dintre operatorii economici din țara noastră vor beneficia de noile prevederi normative.

În acest moment de avantajul sistemului de raportare contabilă propus recent de Ministerul de Finanțe beneficiază doar 2% dintre companiile românești. Reglementările actuale se aplică doar firmelor care în exercițiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub 35.000 euro și dețin active totale sub 35.000 euro.

Noul sistem de raportare contabilă transpune prevederile unei recente directive europene contabile. În acest sens, Guvernul a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență prin care companiile românești care se vor încadra în categoria microîntreprinderilor vor putea beneficia de sistemul european de raportare financiară simplificat. Proiectul pregătit de Ministerul de Finanțe se va afla pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern și va intra în vigoare, cel mai probabil, începând cu 1 ianuarie 2015.

Se va simplifica astfel întocmirea bilanţurilor contabile prin informațiile reduse care trebuie obligatoriu prezentate în notele explicative. Astfel, potrivit proiectului, raportul contabil va cuprinde informații simplificate despre achizițiile propriilor acțiuni, valoarea totală a angajamentelor financiare, garanții sau active și datorii contingente neincluse în bilanț, indicând natura și forma oricărei garanții reale care a fost acordată sau orice angajamente privind pensiile și entitățile afiliate sau asociate. Pe de altă parte, va mai fi prevăzută suma avansurilor și creditelor acordate membrilor organelor de administrație, de conducere și de supraveghere, cu indicarea ratelor dobânzii, a principalelor condiții și a oricăror sume restituite, amortizate sau la care s-a renunțat, precum și a angajamentelor asumate în numele acestora sub forma garanțiilor de orice fel, cu indicarea totalului pentru fiecare categorie.

Proiectul pregătit de Ministerul Finanțelor pentru anul viitor se alătură altor facilități fiscale acordate de Guvernul României întreprinderilor mici și mijloci. Actualul Executiv a eliminat 92 de taxe, contribuind astfel la ușurarea poverii fiscale ce apăsa pe umerii firmelor şi la reducerea timpului pe care reprezentanții companiilor îl petreceau la ANAF. Pe de altă parte, pentru a stimula dezvoltarea IMM-urilor, Guvernul a implementat o serie de măsuri care au prevăzut acordarea unor scheme de tip minimis şi a unor garanţii pentru firmele mici. Pe de altă parte, micile companii pot beneficia de programele ”Locuri de muncă subvenţionate“ și „Subvenţii pentru 20 de joburi“ prin care statul achită o parte din cheltuielile cu noii angajați. Totodată, datorită actualului Cabinet microîntreprinderile pot accesa şi credite în vederea realizării planului de afaceri acceptat prin Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. sau pot avea acces credite avantajoase prin intermediul programului JEREMIE. Adoptarea unor măsuri, precum reducerea cu 5% a CAS sau neimpozitarea profitului reinvestit completează tabloul de măsuri luate pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ