Ce veste bună dă ministerul Fondurilor Europene pentru IMM-uri

| 30 oct, 2014

După ce, pe parcursul anului, Guvernul condus de Victor Ponta a acordat o serie de facilități firmelor românești, Ministerul Fondurilor Europene a adus o nouă veste bună întreprinderilor mici și mijloci.

Ministerul Fondurilor Europene a invitat recent administratorii IMM-urilor să aplice pentru facilitățile financiare oferite de programul JEREMIE pentru a-și dezvolta afacerile.

JEREMIE reprezintă o inițiativă de sprijin a accesului la finanțare al IMM-urilor cu ajutorul Programului Operational Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” 2007-2013, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Programul în cauză de finanțare a afacerilor mici și mijlocii conține trei facilități financiare active distincte. Conform Ministerului Fondurilor Europene, JEREMIE are efect de multiplicare de până la cinci ori pentru resursele financiare alocate și funcționează ca o sursă de finanțare adaptată riscurilor specifice sectorului IMM.

Una din facilitățile financiare ale programului o reprezintă garanția JEREMIE, care este constituită din 80% din valoarea creditului pe care o poate obține o firmă de la banci. Ea poate fi obținută cu comision de garantare zero, creditul accesat de către micile întreprinderi putând fi utilizat pentru activități din industrie, comerț, turism, construcții sau servicii. Până în această lună, prin intermediul acestei facilități au fost acordate deja aproape 2.900 de credite în valoare totală de peste 280 milioane de euro.

O altă facilitate oferită  de acest program o reprezintă creditele JEREMIE, care pot fi folosite pentru investiții și pentru finanțarea activităților firmelor pe termen mediu și scurt, pentru a asigura capitalul de lucru. Costul unui astfel de credit este cu 50% mai mic decât în cazul altor finanțări acordate de bănci. Această facilitate este disponibilă în țara noastră din luna martie a acestui an, fiind depuse deja peste 250 de credite, în valoare de peste 33 milioane de euro.

Pe lângă facilitățile financiare oferite până acum de JEREMIE, Ministerul Fondurilor Europene va pune la dispoziția IMM-urilor un nou program de finanțare ce va avea un buget de 100-150 milioane de euro. Prin intermediul acestui program start-up-urile vor avea posibilitatea să acceseze fonduri comunitare de până la 50.000 de euro, cu condiția ca statul să devină acționar în proporție de 10-15%. Ministerul Fondurilor Europene are în vedere să să finanțeze în principal firme care vor asigura producția unor bunuri care vor fi exportate.

Programele anunțate de Ministerul Fondurilor Europene vin în completarea mixului de măsuri economice implementate de cabinetele conduse de Victor Ponta în cei aproape doi ani și jumătate de guvernare pentru stimularea apariției și dezvoltării IMM-urilor. Un ajutor important pentru micile afaceri au reprezentat-o schemele de tip minimis şi a garanţiile pentru IMM-uri. Pe de altă parte, pentru a stimula apariția de microîntreprinderi, Executivul a modificat în acest an legea care acorda facilităţi tinerilor care înfiinţau firme. Prin intermediul noilor reglementări legislative a fost eliminată condiţia ca inițiatorii unei afaceri să aibă o vârstă maximă de 35 de ani. Astfel, începând din acest an orice persoană, indiferent de vârstă, care nu a mai avut în administrare o afacere va putea  beneficia de facilităţile fiscale şi de schemele de finanţare oferite pentru SRL-D-uri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ