Surpriza plăcută a finalului de octombrie – excedent bugetar

| 28 oct, 2014

România are un excedent bugetar de 0,06%, mai exact, 1,1 miliarde lei, din PIB înregistrat în primele 9 luni din 2014. Mixul dintre consolidarea fiscală, dreptatea socială și stimularea sectorului privat s-a dovedit a fi un succes obținut de aparatul guvernamental prin reducerea risipei din banul public.

Execuția bugetară a trecut pe excendent în luna octombrie ca urmare a veniturilor din emisiile de gaze cu efect de seră și din tranșa a două din impozitul pe construcțiile speciale.

Practic, încasările în suma de 452 milioande de lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră oferite de Ministerul Economiei și veniturile de 693,7 milioane de lei din tanșa a doua pe impozitul pe contrucțiile speciale au condus execuția bugetară de la un deficit de 0,24% din PIB în luna august la un excendent reprezentând 0,06% din PIB la sfârșitul lunii septembrie.

Totodată, veniturile bugetului general consolidat, în valoare de 155,4 miliarde de lei, sunt cu 5,5% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, și care reprezintă 23,5% din produsul intern brut (PIB). Și asta, în contextul în care Guvernul are ca țintă pentru sfârșitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Astfel, aparatul guvernamental condus de către Victor Ponta a dovedit responsabilitate și capacitate de rezolvare a problemelor cu care societatea românească se confruntă. Anul 2014 este primul an post criză în care țara noastră nu are probleme de instabilitate economică, ci se bucură de un sold bugetar excedentar după 9 luni ale anului în curs și de un sold bugetar primar excedentar, fără dobânzi, de 1,4% din PIB.

Iar acest excedent bugetar de la finalul lui octombrie s-a putut realiza în contextul în care Guvernul Ponta a reîntregit salariile tăiate cu 25% și pensiile scăzute cu 15 % în 2010 de către guvernarea PDL –Băsescu. Politicile economice ale lui Victor Ponta, inspirate de la economistul laureat al premiului Nobel, Joseph Stiglitz, au demonstat că o creștere a veniturilor cetățenilor poate contribui la creșterea economică. România în 2013 a obținut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, cu un avans de 3,5%.

Mai mult, surplusul din economie i-a oferit premierului Victor Ponta cadrul potrivit pentru a lua măsuri de stimulare a mediului de afaceri, precum scăderea taxei CAS pentru angajatori cu 5 puncte procentuale și reducerea TVA la pâine la 9%. Iar datorită succesului înregistrat la scăderea taxelor la produsele de panificație, Guvernul intenționează să reducă în 2015 TVA la 9% și la legume-fructe și apoi la carne.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ