Ce veste bună au primit profesorii de la Guvern

| 23 oct, 2014

După ce cabinetele portocalii girate de Traian Băsescu au umilit cadrele didactice prin reducerea salariilor și au diminuat cheltuielile pentru Învățământ, executivul condus de Victor Ponta a făcut un pas în plus zilele acestea pentru a contribui la o mai bună pregătire a acestei categorii profesionale.

Guvernul a anunțat alocarea a 50 de milioane de euro, pentru programul „Dezvoltarea carierei didactice”, finanțat din fonduri europene prin POSDRU. Prin intermediul acestui program, 250.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și minim 40.000 de profesori din mediul universitar vor primi 150 de euro echivalent în lei. "Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci «Suta de euro pentru cărţi», fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă", a declarat ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie.

Spre deosebire de programul mai vechi, stopat de Cabinetul Boc, în care cadrele didactice erau obligate să justifice suma de 100 de euro cheltuită pe cărți, conform noilor prevederi, profesorii vor beneficia de cei 150 de euro ca sume forfetare. Dascălii pot folosi suma pentru achiziția de materiale didactice, cărți, participarea la cursuri sau conferințe sau alte activități didactice. Prin intermediul noilor prevederi, profesorii vor putea folosi sumele alocate de Executiv în funcție de necesitățile profesionale individuale.

Având în vedere că țara noastră încă nu a absorbit întreaga sumă alocată de Comisia Europeană pentru fondurile alocate prin programul POSDRU, în următoarea perioadă, Ministerul Educației Naționale urmărește să atragă bani pentru dezvoltarea sistemului de învățământ. Astfel, Remus Pricopie a anunțat că intenționează să folosească banii europeni pentru a creşte alocaţiile bugetare pentru bursa socială "Bani de liceu", pentru naveta elevilor şi a cadrelor didactice, precum şi pentru bursele studenţilor doctoranzi şi post-doctoranzi.

Reformarea sistemului de educație prin adaptarea la nevoile reale ale elevilor și la noile tehnologii a fost unul din angajamentele luate de către actuala coaliție guvernamentală încă din momentul în care a fost constituit USL. Odată cu venirea la guvernare, în luna mai a anului 2012, cabinetul condus de Victor Ponta a avut ca prioritate stoparea politicilor aberante derulate de miniștri precum Cristian Adomniței sau Daniel Funeriu, care în loc să reformeze învățământul au bulversat întregul sistem. Printre primele măsuri luate de actualul executiv a fost aceea de a rede demnitatea cadrelor didactice, prin reîntregirea veniturilor care le fuseseră diminuate cu 25% de către cabinetul condus de Emil Boc. Pe lângă îndreptarea măsurilor luate de guvernele portocalii, Cabinetul a majorat în ultimii ani salariul profesorilor debutanți, categorie profesională ignorată de executivele de dreapta. În urma majorărilor salariale succesive, veniturile personalului din învățământ au cunoscut în ultimii doi ani au fost indexate cu 33%.

Astfel, în timp ce guvernul condus de Victor Ponta ia o serie de măsuri concrete care să contribuie la consolidarea sistemului educațional și îi ajută pe profesori pentru a avea un trai decent, Klaus Iohannis s-a folosit de cadrele didactice în mod electoral prin depunerea unei moțiuni simple. Mai mult, în loc să vină cu soluții pentru îmbunătățirea situației materiale a personalului din Învățământ, candidatul ACL la alegerile prezidențiale sfidează cadrele didactice spunând că acestea au avut ghinion că nu au reușit să se îmbogățească ca el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ