România va fi ţară gazdă la Campionatul European din 2020

| 12 dec, 2013

Campaniile de calificare ratate la foc automat de Naţionala de fotbal au devenit subiect de bancuri în peluză. Vom mai participa curând la un turneu final de campinat european sau mondial?! Da, dacă-l organizăm noi… Ceea ce părea de domeniul science-fiction ca România să organizeze o competiţie de aşa anvergură astăzi pare mai aproape ca niciodată.

UEFA a anunţat de acum un an prin vocea preşedintelui Michel Platini că Euro 2020 se va desfășura simultan în 13 oraşe din 13 ţări. Fosta glorie a fotbalului francez şi favoritul cert la preluarea ştafetei FIFA de la Sepp Blater se pregăteşte să dea o mare lovitură de imagine, totodată punând bazele şi unei reţete financiare de succes. Ediţia va avea toate ingredientele unui turneu aniversar, se împlinesc 80 de ani de la competiţia organizată de Franţa în vara lui 1960. Că să avem o panoramă a felului cum au evoluat lucrurile în sportul rege, trebuie neapărat amintit că la acea dată au luat parte, doar în preliminarii, 17 reprezentative, meciurile disputându-se în sistem tur-retur. Doar semifinalele şi finala au avut loc într-un turneu final propriu-zis, iar ele au fost găzduite de una din cele patru selecţionate prezente în careul de aşi. Cât despre stadioane, acestea au fost două - Parc des Princes din Paris şi Stade Velodrome din Marsilia.

O altă supriză pregătită de forul european o reprezintă invitarea unor selecţionate din afara continentului precum Brazilia, Argentina sau Japonia. Planul a fost destăinut de un apropiat al preşedintelui Platini cotidianului britanic The Independent. Acesta a declarat că UEFA este la stadiul de proiect în acest caz, însă lucrurile evoluează foarte rapid. Argumentul adus în discuţie este faptul că sud-americanii invită frecvent naţionale din afară continentului la Copa America. De ce să nu facă şi Europa acelaşi lucru.

Prima victorie obţinută de România în afară dreptunghiului verde a însemnat nominalizarea Bucureştiului alături de alte 31 de oraşe ca posibilă gazdă. A doua, şi cea mai importantă, o reprezintă implicare directă și totală a autorităţilor în organizarea acestui eveniment. Deunăzi, Guvernul a decis să declare această competiţie obiectiv de interes naţional. Actul normativ emis era indispensabil ca dosarul României să fie complet. Executivul se angajează să îndeplinească condiţiile de participare - infrastructură sportivă, aeroportuară şi rutieră, autostrăzi, locuri de parcare, spaţii de relaxare pentru suporteri şamd. Premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Gabriel Oprea în coordonarea aceastei munci, care va implica nu mai puţin de 15 ministere cu tot cu instituţiile din subordine, plus Federaţia Română de Fotbal.

Beneficiile unui asemenea eveniment sunt imense: o expunere mediatică la nivel internaţional şi un flux important de turişti. De altfel, experienţa finalei Europa League de anul trecut demonstrează că Bucureştiul este capabil să gestioneze astfel de meciuri. Cât despre avantajele în plan financiar, acestea vor exploda pur şi simplu, mai cu seamă dacă vom primi fani din ţările potente din vest.

Făcând o paralelă cu ultimele meciuri ale tricolorilor se pare că şi acum ne întrecem tot cu Grecia şi Turcia. Sunt singurele state din centrul şi estul Europei, care au stadioane ultramoderne, aici am exclus Polonia, Ucraina şi Rusia, ţări care au găzduit deja sau urmează să găzduiască un turneu final de campionat european sau mondial.

Tag-uri: CE de fotbal
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 dec, 2013
cantautor
multumim USL...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ