România vrea să primească 78% din veniturile proiectului Roşia Montană

| 12 iul, 2013

România şi-a propus să primească până la 78% din veniturile proiectului minier Roşia Montană dezvoltat de compania canadiană Gabriel Resources şi vrea să finalizeze renegocierea termenilor acordului până în luna septembrie, transmite Reuters.

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) intenţionează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31% şi Gabriel Resources - cu 80,69%.

Joi, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) a informat că Guvernul de la Bucureşti şi-a propus să obţină beneficii mai mari de pe urma resurselor naturale, inclusiv 'o participaţie mai mare şi redevenţe mai mari de pe urma resurselor de aur'.

"Guvernul renegociază proiectul Roşia Montană pentru a se asigura că România obţine cele mai mari beneficii. Vom obţine 78% din veniturile generate de acest proiect", a informat Departamentul. Veniturile includ redevenţele şi alte taxe, participaţia statului în proiect precum şi câştigurile indirecte apărute ca urmare a noilor locuri de muncă create.

"Pe baza calculelor noastre şi a stadiului actual al negocierilor, nivelul taxelor plus redevenţele, dividendele, contractorii şi furnizorii precum şi locurile de muncă create crează un beneficiu net de cel puţin 75% pentru România din valoarea adăugată creată de acest proiect", a declarat un purtător de cuvânt al RMGC.

Proiectul a fost evaluat la 7,5 miliarde de dolari pe baza unui studiu care datează din 2007 şi care a utilizat un preţ mediu al unciei de aur de 900 de dolari. Joi seara uncia de aur se tranzacţiona la 1.279 de dolari.

Premierul Victor Ponta a declarat joi pentru Agerpres că negocierile privind realizarea proiectul Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, dar lucrările de investiţie vor începe doar dacă Legislativul va lua o decizie favorabilă în acest sens. "Din punctul de vedere al Guvernului, la începutul sesiunii parlamentare, va avea finalizat negocierea şi proiectul de lege", a spus Victor Ponta.

Proiectul a atras însă critici din partea organizaţiilor de protecţie a mediului care susţin că se va fi distrusă o veche mină romană precum şi satele din zonă şi de asemenea ar putea provoca un dezastru ecologic.

"Credem că suntem pe punctul de a ajunge la un acord cu guvernul cu privire la o serie de aspecte esenţiale pe care ei doresc să le rezolve", a declarat directorul Gabriel Resources, Jonathan Henry. "Suntem încrezători că până în luna septembrie 2014 vom avea autorizaţiile de construcţie cu condiţia ca parlamentul să fie de acord cu demararea proiectului", a adăugat Henry.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iul, 2013
Alexandru
pe drumul cel bun
Ma bucur ca Rosia Montana este o prioritate pentru Guvern. Sa vina si decizia finala ca incepe si deja Romania va fi pe drumul cel bun

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ