Românii aduc plus valoarea în ţările din UE

| 15 ian, 2014

Conform lui Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Gothenburg, a declarat că imigranții români și bulgari contribuie mai mult decat generează costuri în economiile vest-europene, în special în Marea Britanie și Irlanda.

Odată cu liberalizarea pieţei forţei de muncă în alte nouă state UE de la 1 ianuarie 2014, în Europa s-a alimentat în mod artificial o spirală a fricii. Teza propovăduită era simplă şi de impact – românii şi bulgarii vor invada ţările în care piaţa forţei de muncă a fost liberalizată, confiscând astfel şansa “localnicilor” de a munci în ţările lor de origine.

Desigur, pentru orice individ cu discernământ, scenariul era cum nu se poate mai fantezist. Chiar şi într-o Europă deschisă unde libertatea de circulaţie reprezintă un principiu fundamental, cetăţenii din ţările care au aderat mai recent nu dau năvală în statele puternic dezvoltate. După şapte ani în Uniunea Europeană, românii sunt conştienţi că în orice ţară ar emigra, oportunităţile în planul carierei nu mai sunt atât de facil de găsit, pe fondul recesiunii economice care a afactat Uniunea Europeană în ansamblul ei.

Dincolo însă de curentul fatalist propagat din interese electorale în Marea Britanie şi în alte state privind valul de emigranţi din România – scenariu care de altfel a fost infirmat – se cuvine o discuţie echilibrată, axată pe argumente. Cetăţenii care optează să muncească în alte state considerate a fi mai dezvoltate nu sunt doar profitori care încearcă să speculeze slăbiciunile sistemului. Pentru majoritatea celor care emigrează, miza reală este aceea de a munci în mod onest pentru a obţine venituri astfel încât să îşi poată întreţine familiile, să economisească sau să îşi asigure un anumit grad de independenţă finanicară.

Privită din această perspectivă, fenomenul imigraţiei capătă alte conotaţii. Astfel, cei care aleg să lucreze în altă ţări contribuie în mod esenţial la dezvoltarea societăţilor în care se integrează. Conform lui Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Gothenburg, a declarat că imigranții români și bulgari contribuie mai mult decat generează costuri în economiile vest-europene, în special în Marea Britanie și Irlanda. Raportul a venit la o zi după ce Comisarul european pentru Ocuparea Forței de Muncă, Laszlo Andor a declarat că imigranții contribuie mai mult decât primesc din partea noilor țări și au tendința de a nu lua locurile de muncă ale lucrătorilor gazdă.

În Suedia, imigranții bulgari sau români contribuie la stat cu peste 30% mai mult decat generează costuri pentru stat, potrivit economistului. Marea Britanie și Irlanda se numără printre țările care beneficiază cel mai mult de această imigrație, deoarece acestea au o limbă de circulație internațională și sectoare de protecție socială mai mici.

În lumina acestor studii, retorica anti-imigraţie utilizată masiv este contrabalansată de informaţii care surprind o realitate cu totul diferită. Românii şi bulgarii care pleacă pentru a munci în Europa caută o viaţă mai bună. Însă, în acelaşi timp, economiile ţărilor în care lucrează imigranţii atât de blamaţi înregistrează beneficii foarte importante, prin aceea că aduc plus valoare în economie, plătesc taxe şi impozite şi stimulează consumul. Doar că aceste realităţi nu sunt spectaculoase şi nu generează scandaluri atractive pentru presa tabloidă, aşa încât nici nu sunt mediatizate aşa cum ar fi normal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ