Românii au sărbătorit Adormirea Fecioarei Maria şi Ziua Marinei

| 16 aug, 2013

La mijlocul lunii august zeci de mii de români aleg să se retragă în liniştea monahală uitând pentru o zi sau câteva ore de tumultul oraşelor şi mai ales al vieţii. De ce acum în august? Să fie vorba de confortul meteorologic sau de “vină” sunt concediile?

La Nicula, lavra din inima Transilvaniei, în secolul 17, când au început primele pelerinaje, nu existau concedii, însă magnetul Fecioarei Maria era la fel de puternic că astăzi. Neîndoielnic creştinii, să subliniem că aici veneau umăr la umăr ortodocși, greco-catolici, româno-catolici şi nu numai, au o găsit în Mama lui Iisus prototipul adevărat al Omului şi mai cu seama singurul sprijin. Astfel se explică cultul ieşit din comun al Născătoarei de Dumnezeu şi bucuria sfântă a zilei de 15 august.

Pe lângă Nicula, unde anual vin aproape 100.000 de pelerini, de Sfântă Mărie Mare, pelerinaje importante mai au loc la Sâmbătă de Sus, Curtea de Argeş, Tismana şi Putna. Printre miile de participaţi nu lipsesc politicienii. Nimic spectaculos, ne-am obişnuit - sărbătorile religioase reprezintă un bună ocazie să-ţi retuşezi imaginea publică. Traian Băsescu a ales Harghita, Izvorul Mureşului - unde, după ameninţarea extremiştilor maghiari, şeful statului a vorbit de harta României Mari. Evident preşedintele ţinteşte electoratul ardelean naţionalist scăpat din buzunar de defunctul PRM. În ultima perioadă Băsescu a înteţit vizitele dincolo de munţi: Târgul de fete de la Găină, Jina, Arad, Izvorul Mureşului, Oarba. În ăst timp, Elena Udrea a dat costum de baie pe zadia maramureşeană, mergând la Rohia pentru o baie de mulţime sau poate să viziteze biblioteca lui Nicolae Steinhardt.

Victor Ponta a participat împreună cu familia la sfânta Liturghie de la Putna. Am aflat că premierul s-a recules la mormântul lui Ştefan cel Mare, destul de discret, puţin atipic pentru un politician român. Nu tu o bere, un mic, un dans, ceva...

La celălalt capăt al ţări, şi nu numai, în toate porturile marine, fluviale sau interne pe 15 august se celebrează Ziua Marinei Române. În Constanţa a avut loc un spectacol impresionant la care au participat peste 20 de nave şi 3000 de militari. Miile de participanţi au putut admira navele vedetă ale marinei militare româneşti: fregatele Regina Maria, Regele Ferdinand şi Mărăşeşti, dar şi singurul submarin, Delfinul.

Ziua Marinei a fost marcată prin ceremoniale similare şi la Mangalia, Brăila, Galaţi, Tulcea, Sulina, Călăraşi, Giurgiu şi chiar în Bucureşti, unde locuitorii capitalei s-au bucurat de o plimbare gratuită cu vaporaşul.

Începând cu 2009, 15 august a fie declarată sărbătoare legală, în consecinţă liberă. Petrecerile de la birou împreună cu colegii s-au mutat acasă, nu există familie să nu aibă vreun sărbătorit - peste două milioane de români îşi aniversează onomastica.

Mulţi nu ştiu că sărbătoarea Maicii Domnului reprezintă şi Ziua Familiei. Prima lucru minunat săvârşit de Iisus Hristos s-a petrecut într-o proaspătă familie din cetatea Canei din Galileea, mai exact la nuntă celor doi tineri, minune săvârşită la îndemnul mamei sale. Am văzut-o pe Sfânta în multe icoane, mai mult sau mai puţin reuşite. Între stricteţea Erminei bizantine şi liberalismul renascentist apusean, m-am oprit la descrierea zugrăvită de Sf. Epifanie de Salamina - “Statura Fecioarei Maria era de talie mijlocie. Culoarea părului îi era gălbuie şi atârnă pe sub acoperământul capului ei. Culoarea fetei ei era că bobul de grâu când dă în copt bine. Ochii îi erau limpezi şi nu se ştie ce culoare aveau nici până în ziua de astăzi. S-ar putea spune că erau că măslină coaptă. Sprâncenele ei erau în oarecare mlădiere şi foarte minunate. Nasul lungăreţ, buzele trandafirii...”

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iul, 2014
Iustin Pârvu
Dacă crezi că e momentul să se facă liturghie,
Pune-ţi sutana de aur, prinde-ţi părul c-o scufie.
Dacă vrei să dai cu-agheasmă ca să strângi de-o mică plasmă,
Ia busuiocul din grădină, bagă schema cea divină.
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bate clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bate clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

Daca vrei să schimbi oraşul, dacă nu-ţi mai place Iaşiul,
Ia o nouă parohie, mai avută ca să fie,
Bagă cântul mult mai tare, ia un sponsor mai cu stare !
Daca ai intenţii bune dar vrei şi subvenţie,
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bate clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bate clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ