Roşia Montană va fi inclusă în patrimoniul UNESCO peste 10-15 ani

| 26 sep, 2013

Directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că se va putea vorbi despre debutul unui dosar de cuprindere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO abia peste 10-15 ani, în funcţie de investiţiile care se vor face pentru restaurarea galeriilor romane, potrivit agerpres.

Muraru a ţinut să precizeze că, fără acceptul comunităţii locale din Roşia Montană, acest demers nu poate fi făcut.

"În momentul în care ne punem cu toţii la masă să redactăm un asemenea dosar, vreau să vă spun că sprijinitorul numărul unu sau determinantul numărul unu este comunitatea locală, primăria de acolo. Vreau să vă spun că primăria de acolo nu doreşte includerea sitului Roşia Montană în patrimoniul mondial UNESCO. Este clar şi de ce, pentru că ar bloca orice investiţie în zonă. Până la urmă, este decizia lor, o înţeleg perfect", a spus directorul general al INP.

El a adăugat că o echipă din cadrul INP se va deplasa la Roşia Montană pentru a evalua situaţia, însă debutul unui astfel de dosar poate avea loc abia în 10-15 ani.

"Lucrurile acestea sunt foarte complicate, e uşor de plimbat această vorbă, că nu se doreşte includerea sitului de la Roşia Montană. (...) Am discutat şi cu ministrul Culturii, domnul Daniel Barbu, în repetate rânduri această problemă. O să ne deplasăm acolo, o să mergem la Roşia Montană, şi Institutul o să meargă, facem o evaluare internă, dar cred că putem vorbi de debutul unui asemenea dosar în 10-15 ani, dacă cei de la Roşia Montană, comunitatea locală sau, în cazul începerii exploatării miniere, Roşia Montană Gold Corporation îşi păstrează angajamentele şi va investi bani în restaurarea celor 900 metri de galerii romane", a explicat Muraru.

În opinia directorului general al INP, care este singura instituţie din România abilitată să întocmească dosarele UNESCO, galeriile romane din Roşia Montană nu îndeplinesc criteriul unicităţii.

"Vreau să vă spun că la prima vedere - dar asta o să văd cu colegii - nu putem merge pe criteriul numărul unu, criteriul de unicitate, pentru că la UNESCO sunt câteva criterii la care trebuie să te angajezi, pentru că mai există în nordul Italiei şi în sudul Spaniei galerii romane de asemenea amploare. Sigur că aceasta este o discuţie care merită detaliată şi nu poate fi abordată aşa, foarte facil", a mai spus Muraru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ