INS: PIB-ul României a scăzut cu peste 10% în al doilea trimestru

| 08 sep, 16:43

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat, în termen reali, o scădere de 12,3% faţă de primul trimestru din 2020, potrivit datelor provizorii anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Comparativ cu acelaşi trimestru din 2019, PIB-ul României a înregistrat în trimestrul al doilea din 2020 o scădere de 10,5 la sută, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, Produsul intern brut s-a diminuat, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6 la sută, pe seria brută, şi cu 3,9%, pe seria ajustată sezonier, conform datelor INS, citate de Agerpres.

O contribuţie negativă la scăderea PIB a avut-o exportul net (-2,3%), consecinţă a reducerii cu 15,1% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,4%.

Citeşte şi Datoria publică a României pe cap de locuitor a urcat la peste 5.000 euro anul acesta

Potrivit INS, din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 5,3%, contribuind cu -3,5% la scăderea PIB.

Pe categorii de resurse, INS menţionează că la scăderea PIB, în semestrul I 2020, faţă de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii negative mai importante având următoarele ramuri: industria, comerţul cu ridicate şi cu amănântul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport ş depozitare, hoteluri şi restaurante.

Contribuţii pozitive au înregistrat următoarele ramuri: construcţiile, informaţiile şi comunicaţiile, administraţia publică şi apărare; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială.

Citeşte şi Salariile din administraţia publică urcă în top 10 al veniturilor oferite angajaţilor din România

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ