SCANDAL în Parlament! Ordonanţa privind TRASEISMUL politic, adoptată: Este scandalos

| 09 dec, 2014

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 privind migraţia aleşilor locali a fost adoptat, marţi, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri. Opoziţia a acuzat faptul ca este "cel mai scandalos act normativ elaborat de Guvern în ultimii 20 de ani".

Senatorii au adoptat textul ordonanţei în forma trasmisă de Guvern. Senatul este for legislativ decizional, în condiţiile în care ordonanţa a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării legilor organice.

În plenul Senatului, Opoziţia a acuzat faptul ca "e cel mai scandalos act normativ elaborat de Guvern in ultimii 20 de ani".

"S-a încurajat cea mai nociva practica la nivel local, ceea ce este incalificabil. O surpriza teribila pentru mine a fost ca Avocatul Poporului, mare taranist, adept al lui Coposu, nu si-a facut datoria, pentru ca trebuia sa atace actul normativ la CCR", a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

Reprezentanţii PSD au susţinut în schimb ca toti cei care au schimbat partidul au fost alesi pe listele USL, deci este o decizie reparatorie normala pentru majoritatile locale.

"Dumneavoastra v-ati fi imaginat ca ati fi avut atati parlamentari si atati primari fara lista aceasta a USL-ului?", le-a spus liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, celor din Opozitie.

În favoarea raportului de admitere s-au exprimat zece senatori, în timp ce împotrivă au votat nouă, iar doi s-au abţinut de la vot, astfel că reprezentanţii Opoziţiei au contestat rezultatul votului invocând articolul 59 din Regulamentul Senatului, care precizează că 'avizele şi rapoartele comisiilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi'.

'Nu s-au întrunit jumătate plus unu din numărul total al senatorilor (prezenţi la şedinţa celor două comisii - n.r.) şi, ca atare, raportul nu poate fi decât negativ', a spus Alin Tişe, senator PDL în Comisia juridică.

Marţi, senatorii din Comisia juridică şi din cea pentru administraţie publică au luat în discuţie, luni, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali, însă raportul de admitere nu a întrunit numărul necesar de voturi 'pentru' ca să fie adoptat.

În timpul şedinţei comune a Comisiei juridice şi a celei pentru administraţie publică din Senat a fost respins amendamentul propus de către preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, care stipula ca articolul unic al legii să fie înlocuit cu articolul 1 potrivit căruia 'Se respinge OUG nr. 55/din 28 august 2014 privind reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală'.

După respingerea acestui amendament, Cătălin Boboc şi-a retras cel de-al doilea amendament, potrivit căruia 'aleşii locali (...) să revină la situaţia anterioară intrării în vigoare a OUG nr. 55/2014'.

La finalul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice a precizat că va semna doar un raport de respingere a ordonanţei pentru a respecta Regulamentul.

'În Regulament scrie că avizele şi rapoartele se aprobă cu jumătate plus unu din numărul celor prezenţi. Deci, lucrurile sunt clare. Raportul, aşa cum a plecat de la comisiile comune, va fi unul de respingere. Este un punct de vedere bazat pe o prevedere regulamentară, nu inventăm noi şi nu schimbăm noi acum modul în care se contorizează voturile. (...) Eu, ca preşedinte al Comisiei juridice, nu voi semna altceva decât un raport de respingere pentru că Regulamentul este unul singur', a spus Boboc.

Acesta a reamintit că ordonanţa a intrat pe traseul legislativ al Senatului ca proiect adoptat tacit de către Camera Deputaţilor.

'Sigur, PSD are tot timpul puncte de vedere cel puţin ciudate în legătură cu interpretările pe Regulament. S-a întâmplat şi la Cameră. Toată ţara ştie că această ordonanţă a fost respinsă în plenul Camerei şi Senatul s-a trezit cu ea adoptată tacit. Este o interpretare pesedistă a Regulamentului', a mai spus acesta.

Raportul comun al celor două Comisii senatoriale, odată întocmit, va fi transmis Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a plenului Senatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ