UPDATE Corina Creţu, DESFIINŢATĂ de angajaţi: "Toată lumea îi spunea că nu poate face asta". Reacţia comisarului UE

| 10 dec, 12:21

Aproape jumătate din staff-ul comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a demisionat în timpul primului ei an de mandat, din cauza obiceiurilor neprofesioniste, relatează Politico, într-un material critic la adresa fostului parlamentar UE, citând surse din cadrul cabinetului.

UPDATE Corina Creţu a reacţionat pe Facebook după materialul apărut pe site-ul Politico.ue. Comisarul european pentru politici regionale acuză publicația Politico de 'un atac fără precedent și fără nici o bază reală' la adresa sa și a dat asigurări că onestitatea și integritatea au stat la baza întregii sale activități în ultimii 25 de ani.

"De dimineață primesc telefoane de la oamenii din echipa mea, șocați de atacul fără precedent și fără nici o bază reală, apărut în Politico.

Din respect pentru adevăr, pentru echipa mea și mă refer aici atât la cabinetul meu, cât și la colegii din DG Regio și, nu în ultimul rând, din respect față de cei care îmi urmăresc în mod constant activitatea, am decis să fac urmatoarele precizări:

Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agendă extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri și misiuni de lucru în statele membre. Spre exemplu: până în prezent, am vizitat 24 de țări, am avut întâlniri oficiale cu peste 40 de președinți regionali, am participat la peste 10 dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiilor de specialitate sau în sesiuni plenare, la Strasbourg și am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Miniștri dedicate politicii de coeziune. Agenda mea publică reflectă această intensitate a angajamentelor.

Așa cum am promis la începutul acestui mandat, toate programele operaționale ale FEDR pentru 2014-2020 au fost adoptate. Pe parcursul acestui an, eu și echipa mea ne-am concentrat asupra acestui obiectiv și astăzi sunt mândră de ceea ce am realizat. Dispunem acum de pachete de investiții solide, axate pe performanță, pentru a ajuta regiunile și orașele să realizeze obiectivele UE în materie de creștere economică și creare de locuri de muncă.

Acest început bun mă face să sper că și anii ce vor urma vor fi cel putin la fel, dacă nu chiar mai buni, fiindcă aceste programe vor avea cu siguranță un impact substanțial în viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Intenționez să mențin acest ritm și anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, în teritoriu, cât mai repede.

Sunt mândră să am o echipă de profesionişti cu experienţe şi realizari remarcabile. Împreună, am reușit să avem rezultate deosebite în acest an. Schimbările de personal în cabinetele comisarilor nu sunt excepționale, în special în primul an de mandat, atunci când mulți realizează că ritmul de activitate este mult mai alert decât și-au imaginat atunci când au acceptat această provocare.

Doresc însă să vă sigur pe toți ca onestitatea și integritatea au stat la baza întregii mele activități, în ultimii 25 de ani și că nu voi abdica niciodata de la aceste principii.

Vă multumesc!", a scris Corina Creţu pe Facebook.

Articolul amplu publicat pe site-ul Politico relevă că mai mulţi angajaţi de la Bruxelles s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Creţu amestecă munca cu viaţa personală. Mai mulţi angajaţi au reacţionat dur, descriind dezordinea care tronează în mijlocul echipei Corinei Creţu. Rând pe rând, şeful de cabinet, adjunctul acestuia şi şeful de comunicare, cât şi alţi membri ai staff-ului au plecat.

În total, 9 din 18 persoane au demisionat din biroul Corinei Creţu în doar 12 luni datorită programului de muncă mult prea lejer pe care îl avea comisarul european dar şi pentru că aceasta combina călătoriile oficiale cu excursii în scop recreativ.

Se pare că aceasta le cerea angajaţilor din cabinetul său să se ocupe de treburi personale, cum ar fi să-i ducă rufele la spălat, să-i facă cumpărăturile sau să îi plimbe rudele cu maşina. Jurnaliştii de la Politico au stat de vorbă cu 11 dintre actualii şi foştii angajaţi din comisariatul Corinei Creţu, majoritatea dorind să-şi păstreze anonimatul. Ei au obţinut o copie a programului ei din ultimele 12 luni. În orar, s-a putut observa cum Corina Creţu nu avea deseori întâlniri lunea, joia şi vinerea, ulterior angajaţii dezvăluind că aceasta nu lucra în zilele respective.

Corina Creţu argumenta că zilele fără întâlniri programate sunt destinate cititului. "Nu merg la shopping, nu lucrez niciodată mai puţin de 8-10 ore pe zi", explica comisarul.

Mai mult, dintre cei 28 de comisari europeni, Corina Creţu are cele mai multe absenţe la întâlnirile săptămânale ale Comisiei, lipsind la aproape un sfert dintre ele.

Totodată, un alt gest al Corinei Creţu a provocat indignare în rîndul echipei sale. Aceasta fuma în birou, încălcând o interdicţie valabilă la nivelul întregii instituţii din Bruxelles.

"Toată lumea îi spunea că nu poate face asta", însă ea ar fi răspuns mereu că "în România un ministru poate face ce vrea", potrivit dezvăluirilor membrilor staff-ului său.

Ca performanţă la Bruxelles, Corina Creţu (în vârstă de 48 de ani) nu a fost neaparăt criticată, deşi a depus până acum destul de puţine propuneri legislative. Comisariatul său dispune de un buget de 350 de miliarde de euro care trebuie investiţi în proiecte de dezvoltare a celor mai sărace regiuni ale Uniunii Europene, în perioada 2014-2020.

De asemenea, nu au existat plângeri oficiale privind comportamentul Corinei Cretu sau investigatii care să vizeze reclamaţiile staff-ului, potrivit unui reprezentant al Comisiei Europene.

Purtătorul de cuvant al CE, Margaritis Schinas, a declarat că Creţu "este un membru serios al echipei lui Juncker si face o treaba extraordinară din funcţia sa de comisar pentru creştere si joburi".

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Corina Cretu a declarat ca incearca sa includa cat mai putine intalniri in programul sau, insa petrece foarte mult timp documentandu-se si pregatindu-se pentru ele.

"Prefer mai putine intalniri la care sa merg mai pregatita, decat mai multe intalniri la care sa nu stiu ce vorbesc", a spus Corina Cretu.

Cu privire la plangerile angajatilor sai potrivit carora Cretu i-a indeletnicit cu rezolvarea treburilor sale personale, comisarul a precizat: "Nu mi-ar placea sa cobor la acest nivel. Este nedrept".

Membrii staff-ului sau s-au plans ca, in repetate randuri, s-au dat peste cap sa reprogrameze intalniri anulate de Cretu, motivand ca nu se poate trezi asa de dimineata.

Peste toate acestea, surse din randul angajatilor sai au spus ca Cretu, fost vicepresedintele al Parlamentului European si fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, poate fi si draguta si buna cu subordonatii ei.

Acestia au dezvaluit un alt obicei bizar al comisarului european, si anume sa aprinda lumanari de la biserica in biroul sau de la Bruxelles.

Angajatii Corinei Cretu au mai aratat ca aceasta obisnuia sa amestece vizitele oficiale cu excursiile in scop recreativ. De exemplu, in luna mai, comisarul a transformat o delegatie oficiale de patru zile in Insula Reunion din Oceanul Indian intr-o vacanta de zece zile alaturi de sotul ei, omul de afaceri Ovidiu Rogoz, potrivit programului pe un an obtinut de Politico.

'Am plecat pentru că aveam stiluri de lucru diferite, iar ea avea nevoie de cineva care să se poată plia mai bine pe activitatea ei', a declarat fostul său director de comunicare Dragoș Bucurenci, care a demisionat în iulie, după ce, spun surse, s-a arătat îngrijorat că nu o va putea apăra în presă pe tema programului de călătorii.

Mikel Landabaso, care i-a fost șef de cabinet, a plecat în septembrie după dezacorduri legate de lipsa de rigoare a agendei de lucru și de felul în care comisarul își petrecea timpul în deplasările oficiale, afirmă sursele, în timp ce Landabaso neagă aceste afirmații.

Gabriel Onaca, fostul adjunct al șefului de cabinet, s-a transferat la DG Regio cu Landabaso în septembrie din cauza, spun sursele, epuizării provocate de programul de lucru haotic și a treburilor personale pe care le avea de rezolvat pentru comisar.

Alți colaboratori de rang mai mic au plecat și ei în ultimul an din cauza problemelor legate de obiceiurile de lucru ale Corinei Crețu, afirmă sursele, referindu-se la asistenți administrativi și la șoferul comisarului.

Corina Crețu a dat vina pentru această fluctuație de personal pe urgența formării unui cabinet după preluarea portofoliului, precizând că nu a avut timp să verifice toate angajările. 'Ei nu sunt alegerea mea. Sunt alegerea serviciului de personal. Cu unii oameni nu am putut lucra. A trebuit să concediez o persoană', a explicat ea.

Asistenta sa de multă vreme, Arina Stoenescu — care a locuit cu Corina Crețu și, conform unor surse, făcea și munca în gospodărie, pe lângă îndatoririle oficiale — a revenit în România în aprilie, din motive personale. Însă, contactată de Politico, ea a negat că ar fi rezolvat treburi personale pentru comisar.

Înlocuitoarea ei, Aida Băjenaru, fostă gardă de corp a ex-premierului român Adrian Năstase, a primit aceleași îndatoriri, dar a avut permisiunea să-și ia una-două zile de concediu neoficial pe lună pentru a compensa orele suplimentare, au declarat sursele. Aida Băjenaru a refuzat să comenteze.

Asistenta administrativă Margo Espino, angajată cu contract, a acceptat o scădere de salariu pentru a se muta de la cabinetul Corinei Crețu la DG Regio, urmându-l pe Landabaso, 'pentru oportunități de carieră', după cum a explicat ea pentru Politico.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 dec, 17:15
Paiu Stelian
O mizerie mai mare nu am vazut! Niste ordinari ataca cu nesimtire un om apreciat de straini!
10 dec, 15:49
Nicolae Farcaş
Oportunitate!
O activitate simplă (desfășurată acasă, pe calculator) îți poate îmbunătăți venitul lunar cu până la 300 euro. Fii curajos, încearcă și tu! Nu este necesară experiența. Instruirea se face gratuit, prin email. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ