Schimbare majoră pe piața medicamentelor: Se va întâmpla peste doi ani

| 18 iun, 13:51

Cutiile cu medicamente vor avea, începând din anul 2017, în România, un cod special de bare pentru a evita intrarea medicamentelor contrafăcute în circuitul legal, a declarat joi, cu prilejul unei dezbateri desfășurate la Ambasada Marii Britanii, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Tănase.

"Va fi adoptat un sistem, va fi unic în întreaga UE. Au fost discuții la Comisia Europeană la care am participat și noi. Va fi pe fiecare cutie de medicamente un cod unic și în urma scanării se va identifica în farmacii dacă acea cutie de medicamente a mai fost sau nu vândută altundeva. Codul va fi unic și sistemul va fi unic în toată UE. Se estimează că va fi aplicat undeva în 2017, să fie totul gata pentru a funcționa. Fiecare cutie va avea un cod unic, în momentul în care tu ai copiat acel cod automat când scanezi cutia îți apare în farmacie că ea a mai fost vândută și în altă parte și ea trebuie oprită de la vânzare", a explicat Tănase.

El a spus că imprimarea pe cutiile cu medicamente ar avea un cost mic, iar farmaciilor vor trebui să își cumpere cititoare pentru coduri. "Costurile per cutie vor fi destul de mici — câțiva cenți în plus. Un cititor pentru farmacie nu va costa mai mult de 80 — 100 de euro", a afirmat reprezentantul ANMDM.

Tănase a admis că au fost cazuri de medicamente falsificate descoperite în România. "Nu sunt foarte multe, vreo 4-5 medicamente au pătruns în lanțul legal de distribuție. Ceea ce este pe piața neagră este o altă poveste", a susținut el.

Potrivit acestuia, farmaciile online sunt ilegale în România.

Tănase a mai spus că pătrunderea medicamentelor falsificate în lanțul legal de distribuție este destul de redusă, estimându-se la nivelul Europei că nu depășește 1% din cele aflate pe piață.

La rândul său, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Clara Popescu este de părere că această măsură, stabilită printr-o directivă europeană, este bine-venită.

"Din punctul de vedere al farmaciștilor este o soluție salutară pentru a evita ca în farmacii să pătrundă prin circuitul legal medicamente contrafăcute, pentru că, în acest moment, noi în farmacii nu avem cum să stabilim dacă un medicament este contrafăcut sau nu pentru că nu putem deschide cutiile de medicamente întrucât, dacă am face acest lucru, nu le-am mai putea elibera către pacienții. Această directivă este bine-venită. În farmacie nu intră medicamente decât prin circuitul legal, dar și în aceste condiții au pătruns medicamente contrafăcute", a arătat Clara Popescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iun, 14:15
Elena
Colaborare la domiciliu!
Colaborare la domiciliu! Stim ca ati cautat foarte mult timp o oferta cu adevarat serioasa, dar acum este cazul sa va opriti aici si sa incepeti imediat colaborarea cu noi, intr-o activitate part-time la domiciliu, cu castiguri sigure, pe masura implicarii. Va asteptam sa ne cereti mai multe detalii la adresa de email:
[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ