Schimbarea modelului economic – un succes

| 25 oct, 2014

În timp ce în România a scăzut datoria guvernamentală, în celelalte state ale Uniunii Europene aceasta a crescut cu aproximativ 217, 5 miliarde de euro în al doilea trimestru față de primele trei luni ale anului, la 11.930 miliarde euro, echivalentul a 87% din PIB.

Modelul economic implementat de Guvernul condus de către Victor Ponta s-a dovedit a fi un real succes! Datoria guvernamentală a României a scăzut cu 218 milioane de lei în trimestrul al doilea față de primele trei luni și a coborât la 248,3 milioane de lei, ce valorează 38,5% din PIB. Iar aceasta reprezintă a treia cea mai mică datorie publică raportată la PIB din Uniunea Europeană, confrom datelor publicate de către Eurostat.

Datoria de stat a României  a scăzut cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul al doilea al anului trecut, care era de 38,8% din PIB. Totodată, certificatele și emisiunile de obligațiuni reprezentau 26,1% din PIB la finele luni iunie, 11,7% din PIB împrumuturile de stat, iar 0,7% din PIB depozitele.

Ceea ce înseamnă o veste foarte bună pentru români, deoarece în timp ce în România a scăzut datoria guvernamentală, în celelalte state ale Uniunii Europene aceasta a crescut cu aproximativ 217, 5 miliarde de euro în al doilea trimestru față de primele trei luni ale anului, la 11.930 miliarde euro, echivalentul a 87% din PIB.

La finalul celui de-al doilea trimestru al anului în curs cele mai ridicate nivele de îndatorare au fost înregistrate în Italia (133,8%), Portugalia (129,4%) și Irlanda (116,16%), iar cele mai scăzute datorii raportate la PIB au fost atinse în Estonia (10,5%), Luxemburg (23,1%) și România (38,5%) din PIB.

Totodată, potrivit ultimului raport Standard& Poors, „Capital IQ Sovereign Debt Report Q2 2014”, în trimestrul II 2014, România a ajuns să aibă un risc de default de 3 ori mai mic decât 2011. Iar din mai 2012, de când Victor Ponta a preluat conducerea Guvernului, țara noastră are un risc de țară de 2 ori mai mic.

Astfel, condițiile tot mai bune în emisiunile de obligațiuni ale României dovedește încredere și credibilitate pe plan extern în țara noastră. Economia impusă de guvernarea Ponta trebuie implementată pe mai departe întrucât România are nevoie să devină un mediu investițional cât mai atractiv.

Iar scăderea datoriei guvernamentale și a gradului de risc din România s-au efectuat în timp ce Guvernul Ponta a reîntregit salariile bugetarilor tăiate cu 25% de Guvernul Boc și a crescut salariul minim pe economie de la 700 lei din 2012 până la 900 lei în prezent (creștere de 30%). De asemenea, Executivul a reintrodus ajutoarele pentru însoțitorii persoanelor cu hadicap, a deblocat posturile din învățământ și a acordat o bursă lunară de 150 de euro pentru medicii rezidenți.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 oct, 2014
alen
tie n u ti-e rusine, lingau guvernamental? iti trimit tie factura la benzina, e un real succes, asa ca sa-l platesti tu
26 oct, 2014
PRORUSII SI SITE-URILE LOR
Siteuri-le filoruse si bolsevice sustinute de moscova si cozile de topor din romanioa nu vor putea face nimic impotriva anglo americanilor....politica e de 50 ani RUSIA AFAR DIN EUROPA, GERMANIA LA PAMANT, SI ANGLIA SI SUA PREZENTE IN UE...sa ca lupta e zadarnica calea celor minim 50 ani e clara ANGLIA va fi fanionul UE in viitor in spate cu SUA restul e zvarcolire si circ inutil ale bolsevicilor...ultimele clipe vor fi in 2014...
25 oct, 2014
magda
JOB
Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila!Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze!Seriozitatea noastra este absoluta!Primele castiguri au fost deja acordate!Nu este joc piramidal sau MLM!Avem nevoie de operatori onlinecare sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii, trimiteti textul ,,Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ