Schimbarea uleiului de motor. Top 5 sfaturi utile

| 17 ian, 2014

Schimbarea uleiului de motor este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere a unui autovehicul. Totul este ca aceasta să fie făcută corect, scrie www.amsonline.ro.

Una dintre cele mai frecvente greșeli când vine vorba de întreținerea unui autovehicul ține de schimbarea uleiului de motor. Mai exact, foarte mulți șoferi fie nu cunosc, fie ignoră recomandările producătorului în materie. Cei mai mulți constructori recomandă un interval pentru schimbarea uleiului de motor de 1 an sau 15.000 km.

Există însă și excepții, cum ar fi BMW, care la modelele recente propune un interval de revizie dinamic. Asta înseamnă că sistemul de management al motorului decide intervalul optim de revizii în funcție de o serie de parametri.

O cutumă veche, dar care în epoca uleiurilor sintetice poate fi considerată depășită, spune că motorul va funcționa optim dacă uleiul este schimbat la fiecare 5000 km. Inginerii care lucrează în service-urile mărcilor spun însă că un interval de 10.000 – 15.000 km este perfect rezonabil pentru o mașină modernă. Acest lucru este valabil indiferent de culoarea sa. Cu alte cuvinte, chiar dacă la 5000 km uleiul și-a schimbat culoarea, nu înseamnă că trebuie schimbat mai repede decât prevăd recomandările constructorului.

Un studiu realizat de CalRecycle arată că aproximativ 15 milioane de șoferi din statul american California schimbă în mod inutil uleiul la fiecare 5.000 km, sau chiar mai puţin. În total, în California se consumă anual aproape 600 milioane de litri de ulei de motor. Singurii câștigători sunt producătorii de uleiuri, având în vedere că operațiunea dăunează mediului înconjurător și nu îmbunătățește funcționarea motorului.

O mențiune specială aici trebuie făcută pentru prezența diferitelor particule. Dacă ați constatat că existența lor în ulei, schimbarea sa ar putea fi imperios necesară, indiferent de numărul de kilometri de la ultima revizie. Cauza însă trebuie căutată nu în durata de viață a uleiului, ci în modul de funcționare al motorului.

Schimbarea uleiului de motor. Top 5 sfaturi utile

1. Nu ignorați intervalul de schimbare al uleiului, chiar dacă ați parcurs puțini km într-un an

2. Verficați din când în când starea uleiului și nivelul său

3. Utilizați doar tipurile de ulei specificate în cartea tehnică

4. Odată cu uleiul, schimbați și filtrele de combustibil și aer

5. Dacă tocmai ați achiziționat un autoturims second hand, prima operațiune ar trebui să fie schimbarea uleiului.

Tag-uri: auto, ulei motor
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ