Schimbări majore în Educație: Ce se întâmplă cu examenul de bacalaureat

| 02 iun, 14:28

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu aduce schimbări majore în învăţământ. Ministrul ar vrea ca până la sfârșitul anului noua lege a educației să fie adoptată.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat că noul proiect de Lege al Educatiei a fost transmis de comisia de invatamant a Senatului, condusa de Ecaterina Andronescu, catre sindicate, rectori, asociatii de elevi si parinti si este "un punct de plecare".

Potrivit HotNews.ro, acesta a precizat ca Ministerul Educatiei "nu a intervenit nici macar cu o virgula" in proiectul Parlamentului, dar ca urmeaza sa introduca modificari.

Citește și:  Schimbări în Educaţie! Ce se întâmplă cu examenul de admitere la liceu

"Ministerul Educatiei urmeaza sa intervina cu propria viziune coerenta, corelata cu solicitarile ce vor veni din sistem. El va putea sa ramana pana la final, in procent de 40%, 50%, 60%-90%. Cert este ca sunt lucruri pe care actuala lege le contine si si-au dovedit viabilitatea: clasa pregatitoare sa ramana la scoala, examenul de admitere in liceu - pe care sub nicio forma nu o sa-l suprapunem peste Evaluarea Nationala. Daca in sistem vor fi solicitari majore de schimbare a modului de acces in liceu, o sa vedem, dar in niciun caz ambele variante, in niciun caz si Evaluare Nationala si Admitere, pentru ca Evaluarea Nationala este o forma de admitere. Vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a", a declarat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a anuntat ca se gandeste la introducerea Bacalaureatului profesional, sustinut puternic de Ecaterina Andronescu.

"E un subiect foarte serios cel cu bacalaureatul diferentiat. Va trebui sa identificam caile prin care o noua lege ar putea sustine dezvoltarea invatamantului profesional. Consider ca este extrem de important sa gasim o motivatie pentru abordarea asa cum se cuvine a invatamantului profesional, ca sa nu mai fie perceput ca o ruta a esecului. Daca sunt oameni hotarati sa mearga catre o meserie, sunt convins de necesitatea invatamantului profesiona", a mai spus ministrul.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat că proiectul a fost transmis de comisia de invatamant a Senatului catre cele doua federatii sindicale din preuniversitar, catre Alma Mater din universitar, catre cele 3 asociatii reprezentative ale studentilor, catre Consiliul National al Rectorilor, catre Consiliul National al Elevilor si catre Asociatia Parintilor, saptamana trecuta, in cursul zilei de joi.

Ministrul Sorin Câmpeanu vrea să reintroducă în Legea educaţiei amenzi pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală sau muncă echivalentă în folosul comunității. Astfel, părinţii riscă să plătească 1.000 de lei dacă nu-şi trimit copiii să înveţe. Noul proiect legislativ trebuie să fie gata până la sfârşitul anului, scrie Libertatea.

Noua Lege a Educaţiei prevede mai multe schimbări printre care şi reîntoarcerea clasei zero la grădiniţă, iar evaluarea naţională să aibă 5 probe în loc de 3.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ