Sebastian Lăzăroiu dă din casă despre ambițiile lui Băsescu

Toată agitația și preocuparea actuală a președintelui Băsescu par să aibă ca scop nedeclarat până acum crearea și asigurarea unui culoar politic spre funcția de premier.

Ideea nu este nouă și au mai existat suspiciuni exprimate în mass media, cu destul de mult timp în urmă când, în plină perioadă de glorie portocalie în care nimic nu părea să-i pericliteze planurile, despre Traian Băsescu s-a spus că ar vrea să aclimatizeze și în România modelul rocadei președinte-premier, exploatată la acea vreme din plin în Rusia de Putin și Medvedev. Din gloria de atunci s-a ales praful, în sensul că nici în cele mai optimiste vise Băsescu nu se mai poate iluziona că va putea impune un președinte.

La Cotroceni, până la urmă, va ajunge cel pe care-l vor vota românii, nu Băsescu. Planul măreț de odinioară a mai fost, deci, ajustat pe ici și colo, de criză. Traian Băsescu încă mai speră că va putea minimiza pierderile electorale proprii și maximiza pe cele ale adversarilor. În calculele sale actuale, mult mai realiste, vede posibilă o revenire în fruntea bucatelor ca premier impus de o coaliție a formațiunilor politice presărate cu oamenii săi fideli. Problema în situația aceasta, în care candidatul la prezidențiale anunțat cu fanfară va fi doar un iepuraș lansat pe o traiectorie diversionistă în timp ce frișca de pe tortul de premier fiind rezervată de drept ”gospodarului” Băsescu, sunt resursele împuținate. Oricum privim lucrurile, lui Traian Băsescu i s-au terminat procentele de popularitate.

Numai o persoană cu entuziasmul infantil al consilierului Lăzăroiu mai poate spera ca președintele să facă pe ultima sută de metri ce nu a făcut în zece ani, pentru a-și reface resursele de popularitate. În aceste condiții Traian Băsescu știe foarte bine că drămuirea judicioasă a puținelor sale resurse este singura cale de urmat. Cheia acestei situații incomode o reprezintă o bună coordonare. Nu degeaba președintele temporizează la maxim și nu face anunțul final despre identitatea ”iepurașului diversionist” pus să fugă spre Cotroceni și, nu în ultimul rând despre intențiile sale de a mai consuma ceva timp în fruntea dregătoriilor publice pe nervii românilor, ca șef de guvern. Situația este similară celei întâlnite în cazul lansărilor pe orbită: există o fereastră limitată în timp și spațiu și coordonarea trebuie să fie perfectă pentru ca racheta să ajungă pe o orbită geostaționară și nu în mare.

În timpul pe care și-l rezervă evitând anunțul oficial, Traian Băsescu bate șaua imaginii bunului gospodar ca să priceapă iepele românilor din toate circumscripțiile de votare. Din acest motiv ajung gogonelele președintelui pe Facebook, de aia își ia Traian Băsescu moșie cu scandal și își dă măsura nepriceperii în periodice și mult prea aride expozeuri economice, la televizor. Lăudacii avizați ai acestuia au făcut deja bătături la limbă tot explicându-ne, în cumplit limbaj ceaușist, cât de dibaci, harnic și curajos e președintele.

În tot acest efort, care face să răsune valea, apar însă și erori de pilotaj și coordonare. Pe Sebastian Lăzăroiu l-a luat gura pe dinainte despre ambițiile lui Băsescu. Sputnikul președintelui-premier a fost amintit presei, într-o doară, de consilierul Lăzăroiu, care asemenea Elenei Udrea s-a apucat să facă anunțurile peste capul lui Traian Băsescu. Gestul aparent anodin al consilierului expune opiniei publice și adversarilor prea devreme intențiile și vehiculul lui Traian Băsescu, dând astfel startul unei corodări rapide și premature.

Cum consilierul nu este la prima abatere, să ne amintim doar cum însuși Băsescu a fost nevoit să-i administreze o corecție publică în cazul fotografiilor cu jurnaliști după gratii, postate de agitatul Lăzăroiu pe contul său de Facebook, ne întrebăm dacă nu se apropie momentul să vedem un al doilea consilier pus pe liber, după cazul controversatului senator Sorin Roșca Stănescu, care și-a pierdut funcția similară, de consilier al lui Crin Antonescu, tot pentru declarații nerumegate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ