Şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, anunţă ieftinirea curentului cu până la 7% din august

| 01 aug, 2013

Facturile la energia electrică aferente lunii iulie, pe care consumatorii le primesc în august, vor fi mai mici cu 5-7%, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

'Este vorba despre reducerea cu 1,3% pe care am anunţat-o de la 1 iulie pentru preţul energiei electrice, iar restul ieftinirii vine ca urmare a reducerii certificatelor verzi', a explicat Havrileţ. Contravaloarea certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie din surse regenerabile este evidenţiată separat în factură şi, până la 1 iulie, însemna în jur de 10% din totalul facturii plătite de consumatorii casnici de electricitate.

Reprezentanţii ANRE au declarat, pe 11 iulie 2013, că, pentru consumatori, efectul pe care îl generează amânarea tranzacţionării unui număr de certificate verzi, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, se va resimţi în factura din luna august. 'Calculele noastre preliminare, pe care sperăm să le finalizăm în jurul datei de 20 (iulie n.r.), arată o scădere a certificatelor verzi în factura finală de circa 34%', a explicat, la acea dată, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE.

Totodată, în luna iunie, instituţia a anunţat că preţul la energia electrică livrată consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%, începând cu 1 iulie 2013. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, se amână temporar acordarea unui certificat verde pentru hidrocentralele noi cu o putere instalată de cel mult 10 MW, a unui certificat verde pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi pentru cele solare şi începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, eşalonat, cel mult până la 31 decembrie 2020.

Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investiţiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ