Şeful Chevron îi linişteşte pe exaltaţi: exploatarea gazelor de şişt va fi posibilă peste 10 ani

| 12 iun, 2013

John Watson, directorul general al Chvreon, compania americană care este interesată de exploatarea resurselor neconvenţionale în ţara noastră, a declarat că producţia de gaze de şişt ar putea demara peste un deceniu dacă nu şi mai târziu. Această declaraţie vine după ce un raport al autorităţilor americane arăta că România deţine cantităţi uriaşe de gaze de şişt, echivalente cu consumul intern de gaze pe 100 de ani.

Unul dintre cei mai puternici oameni din energia mondilă, John Watson, i-a liniştit întru-un discurs ţinut la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington pe toţi cei care se vedeau cu sacii în căruţă după apariţia estimărilor fabuloase legate de resursele de gaze de şişt din lume, inclusiv România. Acesta a spus că exploatarea resurselor nu se face peste noapte din raţiuni tehnice, nicidecum de avize sau reglementări.

În raportul EIA publicat săptâmâna aceasta, România apărea cu o rezervă de 1,44 mii de miliarde de metri cubi de gaze de şişt, ceea ce ar însemna un consum asigurat pentru 100 de ani. Însă nu toate aceste zăcăminte pot fi recuperabile din punct de vedere economic sau comercial. Watson spune că pentru asta e nevoie de un anumit preţ minim la gaze şi ţiţei. Totodată, adaugă acesta, e necesar un preţ maxim al tehnologiei utilizate, care să conducă raportul costuri-beneficii într-o zonă pozitivă.

Chevron deţine concensiuni de explorare în sudul Dobrogei şi în regiunea Bârlad. După apariţia estimărilor făcute de compania americană mulţi au încercat să calculeze valoarea zăcămintelor precum şi efectele acestora asupra bugetului de stat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ