Şeful CSM, Adrian Bordea: Nimeni să nu îşi permită să afecteze judecata judecătorului

| 28 mar, 2014

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat, vineri, că CSM este singurul pilon care trebuie să apere independenţa justiţiei, iar acest lucru înseamnă că, nici din interior, nici din exterior, nimeni să nu îşi permită să afecteze judecata judecătorului.

'Independenţa justiţiei este o temă extrem de importantă, abordată general, şi CSM-ul este singurul pilon ce trebuie să o apere. Independenţă pe care am definit-o atât pe planul raporturilor cu celelalte instituţii, organisme, organizaţii, dar şi pe plan intern, aceasta însemnând că nici din interior nici din exterior, nimeni să nu îşi permită să afecteze judecata judecătorului', a afirmat Bordea la Congresul Avocaţilor. 

Şeful CSM a precizat că speră ca toate demersurile pe care CSM le-a făcut să aibă şi un ecou în zona parlamentară, legislativă, cea în măsură să facă efective propunerile lor pentru eficientizarea justiţiei.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că pentru prima dată s-a postat pe situl MJ Tabloul Avocaţilor, ca dovadă că se doreşte un parteneriat cu această profesie. 

El a precizat că a încercat, împreună cu Ministerul Finanţelor, să găsească soluţii la una dintre problemele importante - plăţile către serviciile prestate de avocaţi. 

'Cu ajutorul Consiliului Onorific şi al ministrului bugetului am găsit o formulă în care, pentru prima dată, aceste sume sunt identificate, marcate distinct în bugetul ministerului şi ulterior la instanţe în aşa fel încât să evităm acea pierdere de energie în care nu ştiam foarte clar ce bani sunt repartizaţi pentru oficii. Avem un cont separat, ştim ce bani sunt repartizaţi pentru oficii. Sunt sau nu sunt suficienţi aceşti bani, rămâne cu siguranţă să vedem în perioada imediat următoare', a arătat Cazanciuc. 

El a adăugat că a lansat o adresă de email, [email protected], unde avocaţii au fost invitaţi să comunice direct cu ministrul justiţiei să arate ce nu merge bine în sistemul de justiţie şi în legislaţie şi să facă propuneri. 

Ministrul Justiţiei a pus în discuţie şi oportunitatea unui sediu al avocaţilor în proiectul de a se reuni în cadrul unui complex toate instanţele şi parchetele din Capitală, precum şi despre accesul electronic la dosar pentru ca apărătorii să nu mai fie nevoiţi să ajungă la instanţele aglomerate. 

'Suntem într-un cerc vicios de foarte multe ori. Avem angajamente de sistemul judiciar - infrastructură şi oameni. Dar intrăm într-un cerc vicios în care aducem oameni, dar nu avem unde să-i mai punem şi atunci solicităm sedii, dar sedii nu avem unde să le construim.(...) Informatizarea este una dintre soluţiile care degrevează efectiv spaţiile din instanţe şi contribuie până la urmă la facilitatea accesului dvs. la actele din dosare', a mai spus ministrul.

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a subliniat importanţa profesiei de avocat în buna funcţionare a societăţii, a unui stat de drept şi democratic, precum şi colaborarea cu organismele similare din alte state, în special cu cele din Republica Moldova. 

'Dincolo de aspectele pur profesionale, de interesul al companiilor româneşti de a fi tot mai prezente pe piaţa din Republica Moldova, deci de a avea asistenţă şi consiliere juridică de specialitate, există un proiect mult mai amplu, mai important, care priveşte relaţia bilaterală, dar şi relaţia europeană cu Republica Moldova. Activitatea dvs. şi modul în care cooperaţi cu avocaţi din Republica Moldova se integrează foarte bine în acest efort, foarte profund, foarte serios şi deloc lipsit de obstacole după cum vedeţi în aceste zile, de racordare şi integrare în acest spaţiu comun şi de identitate comună ', a subliniat Corlăţean. 

Ministrul a mai precizat că şi avocaţii pot avea o cooperare în relaţia cu Ucraina. 

'Recent, noi am pus la dispoziţie Guvernului ucrainean expertiza românească şi asistenţa tehnică în procesul de asociere, parcursul european. (...) O eventuală colaborare cu avocaţii din Ucraina, chiar dacă situaţia, politic vorbind, se prezintă astăzi aşa cum se prezintă, vă asigur că este un element de interes. (...) Remarcasem că într-un raport al Consiliului Barourilor Europene se trăgea recent un semnal de alarmă foarte serios în legătură cu derularea unor proceduri disciplinare împotriva avocaţilor ucraineni de către organisme din afara asociaţiei breslei şi imixtiuni în activitatea barourilor care pot afecta independenţa avocaţilor. Poate ar fi util să luaţi în considerare acordarea de asistenţă', a mai menţionat Corlăţean.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ