Raport CSM: A SCĂZUT volumul de activitate la instanţe şi, pentru prima dată, stocul de dosare la parchete

| 06 mai, 2014

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat, marţi, principalele concluzii ale Raportului privind starea justiţiei pe 2013, care arată că există o reducere a volumului de activitate a instanţelor, dar şi că este primul an în care stocul de dosare la nivelul Ministerului Public se diminuează comparativ cu anii anteriori

'Putem caracteriza anul 2013 ca un an de creştere în privinţa dosarelor de soluţionat şi a dosarelor soluţionate, dar este primul an în care stocul de dosare comparativ cu anii anteriori se diminuează. Noi sperăm ca pentru anul 2014, având în vedere modificările legislative aduse, numărul cauzelor cu care vom intra la finalul anului să fie mult redus', a afirmat vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, care a prezentat situaţia parchetelor.

El a subliniat că posibile explicaţii pentru diminuarea stocului ar fi intervenirea prescripţiei în cazul unor infracţiuni dar şi instrumentele noi la care se poate apela pentru urgentarea cauzei, precum acordul de recunoaştere a vinovăţiei. 

La nivelul Ministerului Public, numărul cauzelor de soluţionat a crescut constant şi semnificativ în ultimii 5 ani, arată raportul.

'Creşterea înregistrată în 2013 comparativ cu anul anterior a fost de 4%, însă, în raport cu anul 2009, a fost de 35%. Din păcate, numărul procurorilor a rămas acelaşi sau s-a diminuat. În 2013, unităţile Ministerului Public au avut de soluţionat peste 1,8 milioane de cauze, ceea ce este un număr foarte mare', a arătat Muscalu. 

Potrivit raportului, aproximativ 93% din totalul cauzelor au revenit spre competenta soluţionare parchetelor de pe judecătorii.

În 2013 se remarcă o creştere semnificativă a volumului de activitate la nivelul DNA şi DIICOT, precum şi la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, atât cantitative, cât şi calitative.

Numărul inculpaţilor trimişi în judecată este în continuă creştere, în anul 2013 înregistrându-se 65.711 persoane, cu 32% mai mare faţă de 2009.

O altă concluzie se referă la faptul că, în timp ce numărul persoanelor condamnate definitiv a crescut semnificativ începând cu 2009, numărul achitărilor definitive a rămas relativ constant şi s-a situat la un nivel foarte redus, de aproximativ 2%.

La rândul său, preşedintele CSM, Adrian Bordea, a susţinut că există o reducerea a volumului de activitate a instanţelor.

'Cifrele relevă că se judecă mai mult decât dosare sunt nou intrate. Relevă faptul că intrăm într-o oarecare normalitate, respectăm din ce în ce mai mult noţiunea aceea de rezonabilitate a termenelor de judecată', a subliniat Bordea. 

El a precizat că, la nivel naţional, numărul cauzelor nou intrate a scăzut în 2013 cu aproximativ 8% comparativ cu 2012 şi că scăderea s-a înregistrat la toate nivelurile de jurisdicţie, cu excepţia curţilor de apel, unde există o creştere de aproximativ 4%. 

Statisticile arată că pentru judecătorii şi tribunale scăderea este o premieră în ultimii 5 ani.

De asemenea, în ciuda acestei scăderi, numărul cauzelor soluţionate a crescut cu 2,2% comparativ cu 2012, creşteri semnificative înregistrându-se la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) (40%) şi al curţilor de apel (15%).

'Creşterea cauzelor soluţionate la nivel naţional comparativ cu 2009 este de aproximativ 40%. Curţile de apel, tribunalele şi judecătoriile se afla în al cincilea an de creştere constantă şi semnificativă a numărului cauzelor soluţionate. Scăderea numărului cauzelor nou intrate coroborat cu creşterea numărului dosarelor soluţionate la toate nivelurile de jurisdicţie, o operativitate de peste 100%, culminând cu cea înregistrată la ÎCCJ, de 135%', se spune în raportul CSM.

Conform documentului, ca o consecinţă directă a acestor procente mai mari de 100%, stocurile cauzelor rămase de soluţionat la finele anului 2013 sunt considerabil mai mici cu cele înregistrate anterior.

'Mai mult decât atât, este prima dată în ultimii cinci ani când aceste stocuri se regăsesc, în mod global, în scădere. Numărul judecătorilor prezenţi efectiv în instanţe în anul 2013 este în creştere la toate nivelurile, ceea ce poate constitui o explicaţie solidă a creşterii randamentului instanţelor ', se mai precizează în raport. 

Încărcătura de dosare pe judecător este în scădere în 2013 la Înalta Curte şi judecătorii şi în uşoară creştere la curţi de apel şi tribunale, arată sursa citată, conform Agerpres.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ