Kovesi sesizează CSM privind afirmaţiile primarului Mazăre

| 15 apr, 2014

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat marţi Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la afirmaţiile primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

'Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat marţi, în temeiul dispoziţiilor art. 75 alin.1 din Legea 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, CSM în vederea efectuării de verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine al magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar', se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES. 

DNA precizează că, în susţinerea solicitării, s-a ţinut cont de jurisprudenţa constantă a CSM care, în situaţii similare, a dat curs solicitărilor formulate ori s-a sesizat din oficiu.

'CSM a concluzionat că afirmaţiile emise în spaţiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acreditează ideea că dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afectează imaginea sistemului judiciar (Raport privind apărarea sistemului judiciar nr.7/IJ/1/DIJ/4/DIP/2014)', susţine sursa citată.

DNA redă în comunicat unele dintre declaraţiile făcute de Radu Mazăre, în zilele de 9 şi 10 aprilie, preluate de mai multe publicaţii de presă: 'Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin. Eu nu vreau răul nimănui şi când nu o să mai fie preşedintele Băsescu nu o să discut niciodată ca să-mi plătească. Fiecare va plăti în faţa lui Dumnezeu'. 

Potrivit sursei citate, o altă publicaţie a relatat: 'Primarul Constanţei, Radu Mazăre, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, în urma unei decizii a instanţei supreme, a acuzat la ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei că este o victimă a procurorilor DNA şi s-a plâns de condiţiile de detenţie. Edilul a spus că va pune în discuţia partidului faptul că procurorii care nu îşi întemeiază suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizaţi'.

DNA susţine că afirmaţiile şi limbajul folosit de Mazăre exced cadrului constituţional şi procesual privind exercitarea dreptului la apărare şi celui privind libertatea de expresie şi limitele acesteia.

''În acest context, s-a solicitat CSM analizarea şi dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin declaraţii de acest gen, se creează un potenţial de deteriorare a imaginii magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului', se mai spune în comunicat.

În 8 aprilie, primarul Radu Mazăre a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită, iar ulterior ÎCCJ a respins cererea de arestare preventivă

Tag-uri: csm, DNA, kovesi, Radu Mazăre
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ