Şeful Stratfor: Rusia încearcă, prin serviciile sale secrete, să manipuleze procesul politic în România

| 27 mai, 2014

Rusia, prin serviciile sale secrete, incearca sa manipuleze procesul politic din Romania, Moscova avand o oportunitate sa-si stabileasca un cadru de influnta in Europa de Sud-Est  in conditiile in care Romania nu va produce masiv energie in urmatorii doi ani, considera presedintele agentiei independente de analiza Stratfor, George Friedman.

In analiza sa, Zone de frontiera: Primele miscari in Romania", Friedman arata ca statele europene, inclusiv Germania, depind de importurile de energie din Rusia, aceasta fiind singurul atu real al Moscovei in jocul de putere din regiune.

"Nu exista o alternativa energetica la Rusia, dar poate fi incropita una din cateva surse, daca nu sa inlocuiasca energia ruseasca, macar sa ii reduca puterea. Romania are energie si alte resurse sa contribuie la aceasta, iar declaratia publica emisa de SUA si Romania a inclus un angajament al Romaniei sa se concentreze pe productia de energie ca element crucial al parteneriatului", scrie Friedman, conform Hotnews.ro.

Numai ca "aceasta nu este atat de usor pe cat pare".

"Romania are o reputatie in strainatate pentru complexitatea enorma si instabilitatea" din procesul de acordare a licentelor pentru exploatarea resurselor, avertizeaza Stratfor.


"Acesta este un alt punct de vedere in care strategia Romaniei se interesecteaza cu interesele rusesti. Punctul de vedere al Romaniei este ca rusii isi extind influenta in regiune, dar mai ales in Romania. Ei fac asta prin mijloacele traditionale ale utilizarii serviciilor lor secrete pentru a incerca sa manipuleze procesul politic in Romania", sustine Friedman.

Seful Stratfor mai considera ca rusii pot sa-si foloseasca relatiile comerciale pentru a tese o retea de influenta care sa faca in asa fel incat sa fie "scump pentru Romania sa reziste Rusiei".

"In mod special, rusii sunt adeptii folosirii Gazpromului, a subsidiarelor sale si a altor companii rusesti energetice pentru a investi si cumpara in Romania si in companii regionale. Intelegerile nu sunt neatractive pentru niciuna dintre parti din punctul de vedere al afacerilor, dar, totodata, acestea servesc in a-i pune pe rusi in pozitia de a desena atat politca de energie, cat si dinamicile politice", mai crede Friedman.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ