Semne bune anul are... în industrie

| 13 ian, 2014

Tot de un an excelent vorbim și în domeniul industriei. Astfel, în primele 11 luni ale lui 2013, producția industrială a înregistrat o majorare cu 7,6% ca serie brută şi cu 7%, ajustat în funcţie de sezonalitate, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în contextul în care comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%.

2013 a însemnat din punctul de vedere al guvernării anul în care România a renăscut. Am avut pentru prima oară după mult timp o creștere economică consolidată, țara noastră devenind o adevărată performeră a Europei la acest capitol. Astfel, în timp ce multe dintre economiile Uniunii Europene se luptă încă să iasă din recesiune, România a reușit să depășească chiar și cele mai optimiste prognoze ale analiștilor, încheiand anul pe locul al doilea după Letonia din perspectiva ratei de creștere economică înregistrată și comunicată de Statistică.

Dincolo însă de aceste date, este foarte important de observat că discutăm despre o creștere economică solidă, rezultată din avansul sectoarelor productive și nu graţie creşterii consumului, așa cum se întâmpla în perioada de dinainte de criză. Am avut astfel un an agricol excelent, în care fermierii români, ajutați și de condițiile meteorologice favorabile, dar mai ales de măsurile de stimulare și sprijin luate de către cabinet, au reușit să obțină producții record. Iar această producție a generat o abundență de ofertă pe piață, împingând în jos prețurile alimentelor și contribuind astfel la creșterea puterii de cumpărare a românilor, în raport cu coșul lunar de consum.

Tot de un an excelent vorbim și în domeniul industriei. Astfel, în primele 11 luni ale lui 2013, producția industrială a înregistrat o majorare cu 7,6% ca serie brută şi cu 7%, ajustat în funcţie de sezonalitate, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în contextul în care comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%, iar cifra de afaceri atât pe piața internă cât și externă s-a majorat cu 4,2 procente.

Concret, cele mai importante contribuții la creșterea producției industriale și le-au adus industria prelucrătoare, (9% serie brută), respectiv industria extractivă (2,2% serie brută). Privind creșterea înregistrată de industrie și din perspectiva principalelor grupe de producție, constatăm că s-au înregistrat majorări la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (+11,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,1%), în industria bunurilor intermediare (+8,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (+5,1%).

Acest tablou statistic ne oferă motive de optimism, fiind evident că majoritatea creșterii din sectorul industriei este concentrată în sectoarele cu valoare adăugată ridicată. Totodată, chiar și acolo unde au fost înregistrate scăderi, precum în domeniul industriei energetice, vorbim despre diminuări nesemnificative, de doar două procente, mult sub cele estimate de către o serie de așa-ziși analiști economici care rostogoleau adevărate scenarii apocaliptice la momentul la care cabinetul a modificat schema de ajutor pentru producătorii de energie verde.

Dincolo însă de această scădere, sectorul industrial a mers excelent în 2013, fapt care a fost reflectat în mod corespunzător și în avansul PIB, și are toate șansele să continue pe un trend similar și anul acesta, în condițiile în care politicile guvernamentale pentru sprijinirea acestui domeniu și-au dovedit deja viabilitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ