SENAT: Ordonanţa privind indemnizaţiile înalţilor demnitari, respinsă

| 18 noi, 14:50

Senatul a respins, în şedinţa plenului de miercuri, ordonanţa Guvernului privind creşterea indemnizaţiilor lunare pentru înalţii demnitari, transmite Agerpres.

Proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 14/2015 pentru completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice a primit, din partea Comisiei pentru muncă şi a celei pentru buget din Senat, un raport comun de respingere, însă senatorul Şerban Nicolae a explicat plenului că, pentru respingerea ordonanţei, este nevoie de o lege de respingere a actului normativ. 

"Toată lumea (în comisiile raportoare - n.r.) a fost de acord că această ordonanţă trebuie respinsă, dar, ca modalitate tehnică, formula adoptată nu este cea corectă. În speţă, la articolul 115, alin. 7 din Constituţie se spune că ordonanţele se aprobă sau se resping printr-o lege adoptată de Parlament. Cu alte cuvinte, noi dacă respingem ordonanţa trebuie să adoptăm o lege de respingere", a declarat senatorul Şerban Nicolae, propunând plenului spre vot trei amendamente de natură tehnică pentru a corecta situaţia. 

Senatorii au aprobat amendamentele formulate în plen, primul dintre acestea vizând modificarea titlului din 'Proiect de lege pentru aprobarea OG nr. 14/2015 pentru completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice' în Proiect de lege pentru respingerea ordonanţei Guvernului (93 de voturi pentru şi două abţineri). 

Preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru, a subliniat faptul că, în opinia sa, nu este regulamentară "solicitarea de a se face, pe procedură de vot, amendamente la un proiect de act normativ", însă, "plenul este suveran". 

După aprobarea amendamentelor de către plen, preşedintele de şedinţă a afirmat că trebuie să supună votului Senatului "un raport de respingere cu amendamente admise, ceea ce nu s-a mai auzit în istoria parlamentarismului niciodată". 

"Există pe dezbateri un raport de respingere. Peste acest raport de respingere s-a venit, în plen, cu amendamente pe care le-aţi admis. Urmează să respingem raportul de respingere şi să aprobăm legea de respingere a ordonanţei cu amendamentele respective", a explicat Chelaru în plen. 

Supus votului plenului Senatului, raportul de respingere formulat de comisiile de specialitate a întrunit, în primă fază, 64 de voturi pentru, 18 împotrivă şi cinci abţineri, însă votul a fost reluat, astfel că raportul de respingere a primit 61 de voturi împotrivă, 13 pentru şi 12 abţineri, fiind astfel respins. 

Proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei Guvernului a fost aprobat de Senat cu 90 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şase abţineri. 

În expunerea de motive, Guvernul preciza faptul că nivelul indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică alese sau numite din Biroul permanent al Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru liderii grupurilor parlamentare, pentru Guvern şi Administraţia Prezidenţială, pentru directorii SRI, SIE, SPP, precum şi pentru directorul STS este "cu mult inferior nivelului indemnizaţiilor lunare de care beneficiază persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică din cadrul autorităţii judecătoreşti, respectiv funcţiile de preşedinte şi judecător ai ÎCCJ, al salariilor pentru funcţiile de secretar general şi director general din unele ministere şi al salariilor personalului care gestionează fonduri externe rambursabile şi nerambursabile". 

Ordonanţa viza ca, din august 2015, indemnizaţiile înalţilor demnitari să fie aduse la nivelul indemnizaţiilor lunare de care beneficiază persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică din cadrul autorităţii judecătoreşti, respectiv funcţiile de preşedinte şi judecător ai ÎCCJ. De prevederile ordonanţei ar fi beneficiat 48 de persoane. 

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ