Senator UDMR: este o dovadă de paranoia faptul că România încă se defineşte ca stat naţional

| 04 iun, 2013

Senatorul UDMR, Klarik Laszlo, a declarat marţi că România nu şi-a respectat promisiunile făcute în 1918 faţă de minorităţile naţionale. Senatorul UDMR a menţionat că este o dovadă de paranoia faptul că România încă se defineşte ca stat naţional.

"Henry Kissinger, fost ministru de externe al Statelor Unite, în cartea intitulată "Diplomaţie" declară la un moment dat că Tratatul de pace de la Paris a fost sortit eşecului dintr-un motiv foarte simplu - s-a realizat un compromis mult prea facil între idealismul american şi paranoia europeană. Consider că mesajul conferinţei de pace e valabil şi astăzi şi cred că mesajul pentru România e că ar trebui să renunţe la câteva elemente de paranoia", a declarat Klarik Laszlo cu ocazia manifestările organizate la Sfântu Gheorghe pentru comemorarea Tratatului de la Trianon.

Senatorul UDMR crede că este o dovadă de paranoia că după aproape o sută de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia încă nu s-au respectat promisiunile faţă de minorităţile naţionale. "Consider că este o dovadă de paranoia faptul că România încă se defineşte ca stat naţional şi consider ca element suprem de paranoia al clasei politice faptul că nu poate concepe ca o minoritate naţională semnificativă, cum este secuimea, să trăiască în cadrul unei regiuni administrative de sine stătătoare, o regiune care nu e împotriva statului român şi respectă legislaţia românească", a subliniat Klarik Laszlo.

Manifestările au fost organizate de Partidul Civic Maghiar, care a invitat şi celelalte două formaţiuni politice maghiare, respectiv UDMR şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum şi Consiliul Naţional Secuiesc, o formaţiune neînregistrată juridic care militează pentru autonomia "Ţinutului secuiesc", respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.

Invitaţii au catalogat ziua de 4 iunie ca fiind "o zi de doliu" pentru comunitatea maghiară din Transilvania care a fost despărţită de "patria mamă", "o tragedie" şi o "rană dureroasă".

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ