Senatul a respins propunerea de indexare a alocaţiei pentru copii din 2014

| 18 noi, 2013

Plenul Senatului a respins, în şedinţa de astăzi, propunerea legislativă care vizează indexarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii începând cu anul 2014.

Membrii comisiei pentru muncă amendaseră propunerea legislativă pentru modificarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, iniţiată de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor politice, în sensul că acei coeficienţi aplicaţi la indicele social de referinţă folosiţi pentru stabilirea cuantumului alocaţiilor vor fi în continuare indexaţi, şi din 1 ianuarie 2015, în funcţie de rata inflaţiei.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru muncă, social-democratul Liviu Pop, indexarea ar fi fost de 1,8-1,9 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani şi 7-8 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani.

În expunerea de motive a propunerii de lege iniţiatorii precizau faptul că în România s-a urmărit articularea unui sistem de protecţie socială care să vizeze atât incluziunea socială, cât şi reducerea inegalităţilor sociale, iar sistemul de alocaţii de stat pentru copii "ocupă un loc extrem de important".

"Alocaţia de stat pentru copii este cea mai longevivă prestaţie din domeniul asistenţei sociale, fiind instituită în anul 1993, scopul principal fiind acela de a suplimenta veniturile familiei pentru asigurarea unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor şi de sprijinire a familiilor cu copii. Cu siguranţă, acest scop nu este nici pe departe îndeplinit cu suma alocată copiilor în acest moment de statul român", se arată în documentul citat. 

Iniţiatorii au mai arătat că din anul 2009 cuantumul alocaţiei de stat pentru copii a rămas nemodificat, la fel şi valoarea indicatorului social de referinţă, care este de 500 lei.

"Necesitatea măririi cuantumului alocaţiei de stat pentru copii este cu atât mai evidentă în condiţiile în care preţurile au crescut, de la preţul biletelor de transport şi până la produsele de birotică necesare elevilor. (...) Pentru multe familii din România, această alocaţie reprezintă o sursă de venit indispensabilă asigurării necesităţilor copiilor", se mai arată în expunerea de motive. 

Raportul întocmit de către comisia sesizată pe fond a fost respins cu 74 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 15 abţineri. De asemenea, proiectul de lege în forma iniţiatorului a fost şi el respins cu 79 de voturi pentru, 14 voturi împotrivă şi 17 abţineri, nefiind întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi cu caracter organic.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ