Senatorii răstoarnă planurile Guvernului. Plata defalcată a TVA, doar pentru firmele care fac afaceri cu statul

| 26 sep, 17:52

Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe strică planurile fiscale ale Guvrenului. Pe masă cu ordonanţele abia intrate în vigoare, aleşii au decis să restrângă aria de aplicare a TVA defalcată doar pentru firmele care fac afaceri cu statul şi să respingă majorarea accizelor la carburanţi, tăind practic câteva miliarde de lei din calculele făcute de Cabinetul Tudose.

Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat, marţi, proiectul legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional.

Astfel, doar societăţile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA şi care au relaţii contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii - care nu au relaţii contractuale cu statul - fiind lăsate să aplice opţional măsura.

 

Pe traseul de avizare, proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finanţe urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei şi iniţiator al amendamentului, a declarat: „Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”.

Votul senatorilor a fost dat după o dezbatere mai amplă, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, consultanţilor fiscali şi ai băncilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge măsura plăţii defalcate a TVA.

Reprezentantul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) a anunţat rezultatele unui sondaj realizat în rândurile membrilor acestei organizaţii, potrivit cărora 98% se opun măsurii „split TVA”. CDR solicită, în consecinţă, aplicarea strict opţională a plăţii defalcate a TVA sau prelungirea perioadei de opţionalitate cu 12-18 luni faţă de termenul prevăzut în Ordonanţă (1 ianuarie 2018). „Am primit reacţii de la companii nerezidente care ne-au spus că vor închide orice afacere din România dacă statul va menţine această măsură”, a avertizat reprezentantul CDR.

La rândul său, reprezentantul Consiliului Naţional al IMM-urilor a atras atenţia că „penalizarea cu 50% a celor care greşesc în raportarea către ANAF transformă cota de TVA din 19% în 38% - ne sufocăm şi noi, vă sufocaţi şi voi”.

Consultantul fiscal Gabriel Biriş a amintit că „în numele luptei împotriva evaziunii fiscale, companiile au suportat, în ultimii ani, tot felul de experienţe fiscale, începând cu Registrul Operatorilor Intracomunitari, continuând cu formularul 088 şi desfiinţarea a mii de conturi de TVA”. Biriş a propus ca „dacă nu se mai poate ca această măsură cu plata defalcată a TVA să fie întoarsă, măcar să fie opţională”, precizând că statul ar trebui să adopte metode mult mai eficiente de luptă cu evaziunea, cum ar fi e-factura, AMEF (sistemul caselor de marcat cu memorie electronică) şi mai ales taxarea inversă”.

La sfârşitul lunii august, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, anunţa că sistemul de plată defalcată a TVA va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 şi opţional de la 1 octombrie 2017, urmând ca firmele care optează pentru cel de-al doilea termen să beneficieze de facilităţi fiscale.

„Plata defalcată a TVA - un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între toţi agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA-ul şi îl folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie", a declarat Ionuţ Mişa, miecuri, în debutul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului de Finanţe, companiile care vor opta pentru introducerea sistemului de plată defalcată a TVA începând cu data de 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale, însemnând o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente.

„Pentru cei care optează cu data de 1 octombrie vor avea nişte facilităţi fiscale (...) Am extins termenul să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă (...) Oferim facilităţi fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem până la data de 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente. Pentru cei care nu au obligaţiile fiscale la zi, dacă le achită reprezentând TVA-ul declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalităţi. S-au acoperit şi cerinţele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piaţă, din acest punct de vedere", a mai spus ministrul de Finanţe.

Majorarea accizelor, respinsă

Senatorii au  avizat negativ şi ordonanţa de Guvern prin care au fost majorate accizele la carburanţi, urmând ca Guvernul să oprească efectele acesteia în piaţă, a declarat preşedintele Comisiei, Eugen Teodorovici.

„În legătură cu efectele acestei respingeri, va trebui să aşteptăm şi votul plenului, şi apoi votul Camerei Deputaţilor - s-ar putea ca ordonanţa să treacă, totuşi. În eventualitatea că nu va trece, îi revine Guvernului sarcina de a atenua efectele Ordonanţei”, a spus Teodorovici.

Ordonanţa guvernamentală a majorat accizele cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, pentru data de 1 octombrie fiind prevăzută o nouă majorare, tot cu 0,16 lei pe litru.

Tag-uri: senat
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ