Senatorul UDMR Olosz Gergely şi-a dat demisia din Parlament de frica unei condamnări "iminente"

| 15 mai, 2013

Senatorul Olosz Gergely şi-a dat demisia din Parlament spunând că este ţina unei campanii de denigrare. Efectul demisiei este însă mutarea dosarului său de corupţie de la Curtea Supremă la o instanţă inferioară. Surse juridice au arătat pentru gândul că la ultimul termen din dosar ceilalţi inculpaţi din dosar au anunţat judecătorii că vor să-şi recunoască vinovăţia.

Astfel, o soluţie de condamnare a senatorului UDMR ar fi iminentă. Olosz a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Dosarul lui Olosz este judecat la Curtea Supremă de acelaşi complet care l-a condamnat în fond pe Adrian Năstase.

În rechizitoriul dosarului în care Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, procurorii spun că parlamentarul a primit 400.000 de lei în parcarea Parlamentului. Banii i-au fost daţi de către reprezentantul unor companii private. În schimbul banilor, Olosz şi-ar fi folosit influenţa pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii şi cu alte instituţii din subordinea ministerului, potrivit Gândul.info.

Colegii de dosar ai lui Olosz îşi recunosc vinovăţia

Curtea Supremă a judecat în acest dosar, în care Olosz a fost trimis în judecată alături de alţi patru inculpaţi, patru termene. Potrivit unor surse juridice, la ultimul termen, pe 15 aprilie, co-inculpaţii în dosar au anunţat instanţa că doresc să se prevaleze de articolul 320 indice 1 din Codul de Procedură Penală care prevede că în cursul procesului inculpaţii îţi pot recunoaşte vinovăţia. Potrivit acestui articol procesul penal se desfăşoară mai rapid, după recunoaşterea vinovăţiei instanţa deliberând pe probele din dosar fără prea multe dezbateri.

Inculpaţii care îşi recunosc vinovăţia beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

O sentinţă de condamnare era iminentă

Consecinţa ar fi fost că instanţa pronunţa într-un termen foarte scurt o sentinţă. Potrivit surselor gândul, în cazul lui Olosz "singura soluţie era o condamnare".

Dosarul lui Olosz a fost repartizat completului de trei judecători compus din: Ioan Bogdan, Ionuţ Matei şi Cristina Rotaru. Acelaşi complet a decis condamnarea pe fond a lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii la doi ani de închisoare cu executare. Sentinţă care a fost menţinută şi în recurs.

Următorul termen în dosarul Olosz a fost programat pentru 17 mai. Olosz Gergely şi-a dat demisia din Senat luni, 13 mai, deci cu patru zile înainte de termenul de judecată la care instanţa ar fi constat că patru dintre inculpaţi îşi recunosc vinovăţia şi ar fi putut să pronunţe şi o sentinţă.

Dosarul se va muta de la completului lui Năstase la o instanţă inferioară

Pentru că Olosz Gergely şi-a dat demisia din Parlament dosarul său se va muta de la Curtea Supremă. Dosarul său a ajuns la Curtea Supremă tocmai pentru că la momentul trimiterii în judecată acesta era parlamentar. Legislaţia prevede că în cazuri precum acesta dacă inculpatul nu mai are calitatea de parlamentar dosarul este declinat unei instanţe inferioare, astfel că dosarul va ajunge la un Tribunal.

Explicaţia lui Olosz: "A început o campanie la nivel naţional împotriva UDMR şi a persoanei mele"

Olosz Gergely şi-a motivat decizia prin faptul că este supus unei campanii de denigrare. "În ultimele săptămâni şi luni, a început o campanie la nivel naţional împotriva UDMR şi a persoanei mele, în legătură cu o investiţie din judeţul Covasna. Sunt atacat pentru că fac ceea ce m-au însărcinat să fac locuitorii din acea zonă, să creăm industrie şi locuri de muncă. În realitate, cei care mă atacă nu vor să lovească în mine, ci urmăresc să facă rău UDMR. Din acest motiv, după o profundă cumpănire, am hotărât să demisionez astăzi, renunţând la mandatul de senator. Sunt convins că procedând astfel, limpezesc situaţia. Uniunea nu va mai putea fi atacată pentru că unui senator al ei i se aduce acuzaţia că şi-a dorit să creeze locuri de muncă", a spus Olosz Gergely.

Fostul senator nu a răspuns solicitărilor gândul de a-şi prezenta punctul de vedere faţă de dosarul său de corupţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ