“Societatea civilă” a lui Claudiu Crăciun râde de lege, prin megafon

| 01 noi, 2013

Presiunile asupra celei mai elementare proceduri judiciare, de bun simț, sunt extreme, dar nimeni nu pare să sesizeze caracterul nociv al acestora.

Scandalul în urma căruia maşina ministrului Daniel Barbu a rămas fără lunetă a determinat așa cum era și firesc demararea cercetării penale în urma căreia se va vedea cine se face vinovat de vandalizarea mașinii oficiale. Cinci persoane, printre care Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe, sunt urmărite penal în acest dosar. Totul pare o simplă formalitate ce urmează să fie rezolvată prin plata unei amenzi, respectiv a despăgubirilor de rigoare.

Chiar dacă impresia generală părea să sugereze că în ultimă instanță cineva din rândul protestatrilor își va asuma vina și va pretexta lipsa intenției și busculada extremă creată în jurul ministrului Barbu, lucrurile au evoluat diferit de la bun început. În primul rând a existat o veritabilă intoxicație lansată concertat pe rețelele de socializare, o poveste atât de absurdă încât părea un simplu pamflet, în care se argumenta că Daniel Barbu ar fi responsabil pentru că ar fi trântit portiera mașinii oficiale prea tare. Acum, când povestea aceasta improvizată nici nu mai este amintită, partizanii agresorilor recurg la minimizarea semnificației și a responsabilității pentru gestul extrem.

Însuși Claudiu Crăciun, liderul improvizat aflat în vizorul poliției a declarat public că autoritățile exagerează importanța evenimentului și că “până la urmă maşina este plătită din banii noştri”. Referitor la lipsa importanței unui asemenea gest de protest exagerat, să reamintim doar întâmplarea în urma căreia, pentru simpla acțiune de împărțire a unor etichete bilingve, mureșencei Tünde Lakó-Péterfi i-a fost aplicată o amendă de 1.500 de lei pe baza hotărârii consiliului local ce reglementează distribuirea de manifeste. Nu intrăm în alte considerații despre caracterul just sau asprimea sancțiunii. Să subliniem doar că unguroaica Tünde Lakó-Péterfi are deopotrivă un umor și un respect față de lege mult mai palpabil decât ce denotă acțiunile și decalarațiile protestatarilor Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe.

Mureșanca noastră nu a scos oamenii în stradă și nu a încercat să vocifereze împotriva deciziei care a stat la baza usturătoarei amenzi. Legea e lege și unde-i lege nu-i tocmeală... Doar că în casa din Tg. Mureș au fost depozitate o jumătate de tonă de monezi de 1, 5 și 10 bani, însumând amenda de 1.500 de lei. Practic, unguroaica a găsit resursele de ingeniozitate necesare pentru a protesta respectând legea. Nu este și cazul celor care se autointitulează lideri sau purtători de cuvânt ai societății civile. O societate civilă care este, cum s-a și constatat, mult mai contondentă decât modelul occidental.

Simpla invitație pentru declarațiile absolut necesare, la secția de poliție, a fost un bun prilej exploatat din plin de aceștia pentru a se victimiza, pentru a pretinde că sunt ținta unei agresiuni cu substrat politic și câte și mai câte. Peste 30 de persoane au manifestat în faţa Secţiei 10 Poliţie din Capitală, unde au fost interogați Claudiu Crăciun, Alexandru Alexe şi ceilalţi trei învinuiţi în dosarul privind agresarea ministrului Daniel Barbu. Presiunile asupra celei mai elementare proceduri judiciare, de bun simț, sunt extreme, dar nimeni nu pare să sesizeze caracterul nociv al acestora. Dacă o organizație de breaslă sau, mai rău, niște politicieni ar ajunge să scandeze în fața unei secții de poliție unde ar fi cercetat unul de-al lor, ar fi considerat un gest scandalos. Nu este cazul și în situația vandalilor mașinii ministeriale. Dacă ar fi să le dăm crezare, cazul este umflat peste măsură și cea mai bună atitudine din partea autorităților ar fi fost să treacă cu vederea și să mușamalizeze cazul.

Prea puțin contează că o asemenea argumentație l-ar face pe Nicolae Iorga să se întoarcă revoltat în mormânt. Azi se spune că acești oameni – și doar ei- ar trebui să nu fie supuși nici măcar unei elementare interogări, cu atât mai puțin să ajungă să sufere rigorile legii. De ce? Pentru că, în primul rând și conform acestora, este vorba de o biată lunetă de automobil și ministrul nu a pățit nimic. În al doilea rând, sugerează aceeași, lor nu li poate aplica mecanismul judiciar și dacă totuși, atunci au dreptul să riposteze cu presiuni dintre cele mai evidente. Iarăși, ne întrebăm, de ce? Răspunsul vine strigat din megafonul agresorului ”intelectual” Claudiu Crăciun: pentru că ei sunt societatea civilă. De unde deducem că doar ei sunt, noi nu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 noi, 2013
Larisa
Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit. Rosia Montana se dezvolta de cativa ani , doar datorita RMGC.
03 noi, 2013
Ioan
Pai da la altii se poate ca sa se faca minerit, ca oamenii din zona sa spustina proiectul, sa nu se urasca cum o fac cei din zona Muntiilor Apuseni...oamenilor ganditi logic, un proiect de o asemenea anvergura nu poate sa fie ceva rau, intrucat la Rosia Montana sa facut exploatarea aurului din tata in fiu...deci si atunci sa putut, nu imi ramane decat sa sustin faptul ca si in momentul de fata se poate face un minerit modern la Rosia Montana!!!!
03 noi, 2013
Maria
Tragic
Ceea ce e tragic este ca numitul Craciun este lector universitar la SNSPA. Adica universitatea care pregateste viitorii politicieni, functionari publici, oameni de comunicare. Nu ce se intampla acum e trist, ci ce va fi cand tinerii formati de personaje precum Craciun ar ajunge "in paine". Imi vine in minte imaginea unui fel de Afganistan eco-nationalist in care legea se face cu bate si pietre si cine comenteaza impotriva lor este executat fara judecata
03 noi, 2013
IRINA MĂLINA RUSU
Vrem si la Rosia sa fie ca la Kittila, în Finlanda. Mineritul sustine acolo o comunitate întreagă. De ce doar ei sa aiba locuri de muncă stabile, un turism înfloritor și o mină model?
01 noi, 2013
Laura
C.Craciun
L-am crezut mai destept pe C.Craciun,dar dupa comportamentul infantil pe care il afiseaza se vede ca este un mare tampit.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ