Sondaj INSCOP: Aproape 45% dintre români au o părere bună despre Casa Regală a României

| 29 mai, 2014

44,9% dintre români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală a României, în vreme ce 47,5% ar vota împotriva monarhiei, arată datele unui Sondaj INSCOP-ADEVĂRUL referitor la percepţiile românilor asupra monarhiei, realizat în perioada 1-7 mai 2014 la comanda ziarului Adevărul.

 

Percepţia despre Casa Regală s-a îmbunătăţit raportat la luna iulie a anului trecut când 41% din populaţie exprima aprecieri bune şi foarte bune.

'Cota de popularitate a Casei Regale este mare. Interesant e că pare a fi crescut uşor, în condiţiile în care, spre deosebire de anul trecut, suntem în an electoral, deci agenda publică nu acordă o atenţie deosebită subiectelor legate de monarhie. Aceasta cu atât mai mult cu cât anul trecut s-a vorbit mult despre acest subiect, mai ales în contextul unor evenimente pozitive care au vizat principalele case regale europene', a precizat Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, într-un comunicat de presă.

Totodată, 37,8% declară o părere nici bună, nici proastă - faţă de 43,5% în iulie 2013, 9,6% au o părere proastă - faţă de 5% anul trecut şi 2,2% foarte proastă - faţă de 1,4% anul trecut.

Potrivit datelor, 5,6% dintre subiecţi nu ştiu sau nu răspund.

În mai 2014, 30,2% dintre români spun că ar vota pentru monarhie la un eventual referendum dedicat schimbării formei de guvernare a României. În aceiaşi chestiune, în iulie 2013, 27,2% declarau că ar vota în favoarea monarhiei.

Pe de altă parte, 47,3% ar vota împotriva monarhiei şi pentru păstrarea republicii - faţă de doar 39% în 2013. Numărul de non-răspunsuri a scăzut pe această problemă din iulie 2013 de la 33,8% la 22,5%.

Potrivit coordonatorului de proiecte INSCOP Darie Cristea, 'această clarificare a opţiunilor prin reducerea ratei non-răspunsurilor vine şi în contextul dezbaterilor vizibile de anul trecut privind monarhia, inclusiv al sondajelor făcute atunci pe această temă'.

Volumul eşantionului pe care s-a realizat sondajul a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul INSCOP 'Adevărul despre România' este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ