Sondaj Inscop: Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi la europarlamentare, PNL - 16,9%

| 12 mai, 2014

Alianţa PSD-UNPR-PC conduce în clasamentul intenţiilor de vot la europarlamentare cu 40,7%, în timp ce PNL se situează pe locul al doilea, cu 16,9%, iar PDL ar obţine 11,3%, relevă un sondaj INSCOP.

Potrivit sursei citate, în Parlamentul European ar mai intra PMP, cu 10,2% din voturi, UDMR, cu 5,2%, şi Forţa Civică, cu 5,1%.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi. La începutul lunii martie, această alianţă înregistra 40,4% dintre opţiunile de vot.

Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de PNL, care ar fi votat de 16,9% dintre respondenţi (17,6% în martie).

PNL este urmat de PDL care înregistrează o scădere în ceea ce priveşte intenţia de vot de la 13,7% în martie la 11,3% la măsurătoarea din luna mai.

Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, arată sondajul, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie).

Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică cu 5,1% (4,7% în luna martie).

Partidul Poporului - Dan Diaconescu ar fi votat de 3,8% dintre cei care exprimă o opţiune (4,1% în martie), urmat de PRM cu 2,8% (2,7% în martie) şi PNŢCD cu 1,3% (1,7% în luna martie).

Candidatul independent Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% dintre respondenţi, în timp ce 0,5% ar vota aţi candidaţi independenţi. De asemenea, 1% ar vota un alte partide decât cele incluse în lista predefinită de opţiuni.

Conform sondajului, 21,1% dintre cetăţenii cu drept de vot nu s-au hotărât cu cine să voteze la europarlamentare. În plus, 10,9% declară ferm că nu merg la vot, în timp ce 3% nu ştiu sau nu răspund.

Chestionaţi în legătură cu prezenţa la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% dintre români au răspuns că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. În schimb, 9,7% dintre cei chestionaţi spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. La această întrebare, 2,5% au indicat răspunsul 'nu ştiu' sau nu au răspuns.

'Rezultatele vor trebui citite cu reţinerea firească determinată de faptul că prezenţa reală la urne pe 25 mai se va situa, probabil, în jurul procentului de 30%, fapt care poate afecta distribuţia voturilor pe partide la alegeri, comparativ cu estimarea din sondaje realizată cu 3 săptămâni înainte de data scrutinului. În acest sens, trebuie ţinut cont şi de faptul că, pe fondul unei participări mai reduse la vot, bazinele de votanţi fideli ai partidelor vor conta mai mult, aşadar, dincolo de simpatia generală de care se bucură fiecare partid la nivelul populaţiei în ansamblu, un indicator decisiv al rezultatelor finale va fi dimensiunea partidului şi capacitatea organizaţională de mobilizare la vot a alegătorilor proprii. Analizarea opţiunilor celor care declară ferm că vor merge la vot (32%) este mai puţin relevantă în cazul Barometrului INSCOP-ADEVĂRUL deoarece s-ar baza pe un subeşantion destul de mic (aprox. 300 de subiecţi), ceea ce presupune o eroare a datelor peste marja de toleranţă admisibilă', arată Remus Ştefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-7 mai. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 78 de localităţi (oraşe mari, medii şi mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ