Dacă „echipa câştigătoare” a PNL pierde, doar Antonescu trebuie să răspundă?

| 11 mai, 2014

Intuind dinamica defavorabilă PNL, Klaus Iohannis face tot ce este posibil pentru a nu-şi asocia numele de insucces tot mai plauzibil. Însă un scor prost al PNL ar fi însă în egală măsură şi eşecul lui Klaus Iohannis.

Echipa “eurocampionilor” PNL încheie a doua săptămână de campanie electorală. Candidaţii liberali zâmbesc din afişe sau bannere, însă realitatea nu este nici pe departe atât de optimistă. Ţinta de 20% propusă de Crin Antonescu este un obiectiv foarte îndrăzneţ, dar aproape imposibil de atins, ţinând cont că mai toate sondajele plasează PNL-ul la cel mult 15%. Dacă îşi va da sau nu Crin Antonescu demisia din fruntea partidului în cazul în care obiectivul nu va fi atins – aşa cum a promis înaintea cammpaniei electorale – rămâne de văzut.

Cert este însă că un eşec al PNL la europarlamentare care pare tot mai probabil nu poate fi imputabil exclusiv lui Crin Antonescu, ci întregii echipe de conducere a liberalilor care îi girează acţiunile. Dacă până de curând tandemul Antonescu-Iohannis era nelipsit din peisajul media, mai nou primarul Sibiului şi în acelaşi timp prim-vicepreşedintele PNL a făcut un pas înapoi.

Intuind dinamica defavorabilă PNL, Klaus Iohannis face tot ce este posibil pentru a nu-şi asocia numele de insucces tot mai plauzibil. Însă un scor prost al PNL ar fi însă în egală măsură şi eşecul lui Klaus Iohannis.

Fără îndoială, într-un efort de a menține partidul unit, conducerea PNL a încercat să le ”vândă” liberalilor imaginea unui scor excelent la alegerile europarlamentare, prin care partidul ar reuși să se mențină pe poziția secundă în topul formațiunilor politice, imediat după PSD.

Numai că, pe măsură ce liberalii au trădat rând pe rând toate angajamentele asumate în perioada USL și s-au apropiat din ce în ce mai tare de foștii adversari politici, un asemenea scor a început să devină tot mai dificil de atins. PNL a reușit într-adevăr să iasă în evidență în acestă perioadă, dar a făcut-o doar la modul negativ, printr-un trend accentuat de scădere în sondaje.

Evoluţiile din zona PNL devoalează şi un alt aspect deloc de neglijat. Anume acela că primarul Iohannis nu are anvergura unui politician de calibru. Primarul Sibiului pare a fi adoptat o strategie de limitare a daunelor. Prim-vicepreşedintele liberal nu pare dispus în a pune umărul la munca de echipă a partidului în campania electorală, calculele sale îndreptându-se probabil către o rocadă cu Crin Antonescu la prezidenţiale.

Dacă aşa stau lucrurile, miza lui Klaus Iohannis este una din start pierzătoare. Fiindcă un scor sub aşteptări la alegerile pentru Parlamentul European va duce cel mai probabil la destructurarea PNL, iar formaţiunea liberală nu va mai conta practic la scrutinul din toamnă.

Ceea ce înseamnă că o carieră politică de succes al lui Klaus Iohannis reprezintă doar o simplă ipoteză, fără şanse de a se concretiza. Iar aura omului politic pragmatic croită în jurul primarului Sibiului va dispărea la fel de rapid cum a şi fost fabricată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ