Sondaj INSCOP: Peste 50% dintre români au încredere în NATO

| 07 apr, 2014

Alianţa Nord-Atlantică se bucură de multă şi foarte multă încredere din partea a 50,5% dintre români, potrivit datelor cumulate din opt cercetări realizate de INSCOP.

Cercetările realizate în perioada martie 2013 - martie 2014 relevă şi că 49,5% dintre respondenţi au încredere puţină şi foarte puţină în NATO, notează Agerpres.

În luna martie a anului trecut 52,1% dintre români afirmau că au încredere multă şi foarte multă în NATO, însă anul acesta, în aceeaşi lună, procentul acestora a scăzut la 48,5%.

Conform INSCOP, bărbaţii au încredere mai mare în NATO - 52,7% dintre aceştia spunând că au încredere multă şi foarte multă în Alianţă -, decât femeile (48,4%).

Persoanele din categoria 18-49 de ani au încredere mai multă în NATO, peste 52% susţinând că au încredere multă şi foarte multă în Alianţă, în timp ce persoanele de peste 50 de ani au susţinut acest lucru în proporţie de 47%.

De asemenea, persoanele cu studii superioare au o încredere semnificativ mai mare în NATO (54,7% încredere multă şi foarte multă, 45,3% puţină şi foarte puţină). Cercetările arată că 46,8% dintre românii cu studii primare au încredere multă şi foarte multă în Alianţa Nord Atlantică, 53,2% - puţină şi foarte puţină, persoanele cu studii medii - 49,5% încredere multă şi foarte multă şi 50,5% - puţină şi foarte puţină încredere.

Persoanele cu venituri mari au o încredere mai mare în NATO, 56% răspunzând că au încredere multă şi foarte multă, iar 44%, puţină şi foarte puţină. Românii fără venit sau cu venituri mici au încredere multă şi foarte multă în NATO în proporţie de 49,7%, în timp ce 50,3% au răspuns că au încredere puţină şi foarte puţină. 50,3% dintre cei cu venituri medii au răspuns că au încredere multă şi foarte multă în Alianţă iar 49,7% - puţină şi foarte puţină.

Cel mai mare nivel de încredere în NATO se înregistrează în cazul locuitorilor din Moldova-Bucovina (54,2% încredere multă şi foarte multă), urmaţi de locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş (52,1%), Muntenia-Oltenia-Dobrogea (51,9%) şi Transilvania (42,2%).

Cercetările se bazează pe datele culese în opt sondaje din cadrul proiectului 'Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România' realizate de INSCOP Research la comanda Adevărul.

Sondajele au fost realizate în perioada martie 2013 - martie 2014 (martie, aprilie, mai, iulie, septembrie, noiembrie 2013, ianuarie, martie 2014).

Volumul eşantionului pentru fiecare sondaj a fost de 1.050-1.080 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, tipul eşantionului fiind multistratificat, probabilistic. Eroarea maximă admisă a datelor pentru fiecare sondaj este de ±3%, la un grad de încredere de 95%.

Tag-uri: INSCOP, nato
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 apr, 2014
sorin
Nu cred...
Se stie ca romanii raspund anapoda la sondaje...Daca vreti sa va convingeti faceti un sondaj in care raspunsul la ultima intrebare il contrazice pe cel de la prima.Sa vedeti ce hazliu va fi...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ