Sondaj: Traian Băsescu este figura reprezentativă pentru votanţii de Dreapta

| 04 feb, 2014

Traian Băsescu reuşeşte, după mai bine de 9 ani în fruntea statului, să se menţină primul pe lista opţiunilor de vot în cazul alegătorilor de Dreapta, conform unui sondaj CSOP, comandat de Evenimentul Zilei şi B1TV.

Traian Băsescu rămâne în continuare principalul magnet pentru voturile Dreptei. Cea de-a doua parte a sondajului CSOP comandat de Evenimentul zilei şi de B1TV arată că preşedintele atrage, incontestabil, cele mai multe voturi din bazinul Dreptei, scrie EVZ.

Băsescu aproape la egalitate cu Antonescu

După nouă ani la Palatul Cotroceni,  Traian Băsescu este practic la egalitate în sondaje cu prezidenţiabilul USL, Crin Antonescu.  Conform CSOP, şeful statului are 30% opinie foarte favorabilă şi favorabilă, în timp ce Crin Antonescu este cotat la 31%. CSOP estimează că preşedintele îşi poate consolida un bazin electoral de 30-35% şi că, din această postură, poate avea un cuvânt important de spus în alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale.

Băsescu atrage şi de votanţii PDL

Traian Băsescu rămâne, de altfel, cel mai bine cotat lider politic din zona de Opoziţie. Şeful statului adună voturile celor din bazinul electoral al PDL sau PMP, fie din zona celor nemulţumiţi de guvern.

În rândul votanţilor PDL, preşedintele se bucură de 63% opinie favorabilă, lucru ce ar trebui să le dea de gândit democrat- liberalilor care îşi continuă politica de îndepărtare de şeful statului.

Deloc surprinzător, 80% din electoratul Partidului Miş carea Populară declară că are o părere bună despre Traian Băsescu. De asemenea, 45% din rândul celor care se declară în total dezacord cu modul în care guvernul gestionează economia sunt favorabili preşedintelui.

Blaga, mult în urma lui Băsescu

Un alt aspect semnalat de CSOP este că preşedintele PDL, Vasile Blaga, se situează la o distanţă destul de mare de Traian Băsescu. Despre Blaga au o părere favorabilă doar 23% dintre subiecţi. Şi în rândul electoratului PDL, Blaga are o favorabilitate mai scăzută decât şeful statului. Dacă Băsescu are 63%, Blaga are numai 58%. Fosta sa contracandidată la şefia PDL, Elena Udrea, plecată săptămîna trecută la PMP, este tot la 23% favorabilitate, deci la egalitate cu Blaga.

Conform CSOP, PMP are 6% şi un trend clar ascendent, fiind situat în acest moment pe locul patru în opţiunile exprimate de subiecţi pentru alegerile europarlamentare.

Cercetarea a fost realizată în perioada 30 ianuarie - 1 februarie, telefonic, pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces fie la telefon fix, fie mobil. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,1%.

Crin Antonescu  şi votanţii PSD

CSOP arată că 52% dintre votanţii PSD au o părere favorabilă despre preşedintele PNL şi, totodată, prezidenţiabilul USL, în timp ce 43% dintre ei îi sunt defavorabili. Pe de altă parte, Victor Ponta rămâne pe prima poziţie în topul susţinerii, cu 41%, cu aproape 10% mai mult decât Crin Antonescu, care adună numai 31%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ