Sorin Ducaru preia funcţia de şef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul NATO

| 25 sep, 2013

Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, devine, astăzi, unul dintre primii nouă decidenţi din structura civilă a NATO, odată cu preluarea funcţiei de şef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Săptămâna trecută, într-o ultimă întâlnire cu presa română la Bruxelles în calitate de ambasador al României la NATO, Sorin Ducaru a afirmat că divizia pe care o va conduce, una dintre cele şapte din cadrul NATO, este compusă dintr-o echipă directă de circa 60 de persoane, la care se adaugă oameni de legătură în celelalte divizii, agenţii, centre de excelenţă şi comandamente.

"Divizia a fost creată în contextul dezbaterii privind noul concept strategic şi a avut ca obiectiv să abordeze riscurile de securitate ale secolului al XXI-lea. Aceste teme majore s-ar împărţi în următoarele categorii - apărarea cibernetică, lupta împotriva terorismului, securitatea energetică, politica nucleară a Alianţei şi activitatea care vizează lupta împotriva diseminării armelor de distrugere în masă. Divizia mai cuprinde şi o capabilitate, o unitate de analiză strategică, aceasta având rolul să colecteze informaţii atât din domeniul public, cât şi din zona serviciilor speciale şi să proiecteze aceste informaţii din perspectiva surprizelor pe care le poate oferi viitorul din punctul de vedere al securităţii", a declarat Ducaru. 

Întrebat dacă are sfaturi pentru succesorul său în funcţia de ambasador la NATO, care nu a fost încă numit, Sorin Ducaru a răspuns că se va întâlni cu acesta după luarea deciziei şi că va fi pregătit să predea ştafeta colegial şi personal. Despre mandatul pe care l-a avut la NATO, fostul ambasador a spus că "a fost o experienţă aparte, unică, densă şi complexă", în care a avut în permanenţă noi provocări, printre care şi organizarea unui summit NATO la Bucureşti.

Experienţa sa în aproape şapte ani de ambasador al României la Alianţa Nord-Atlantică a constat în participarea la cinci summituri, şapte sesiuni plenare ale Adunării Parlamentare a NATO, 34 de reuniuni ministeriale, peste 500 de întâlniri formale ale Consiliului Nord-Atlantic şi de două ori pe atâtea reuniuni informale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ