Soţia omului de afaceri Ilie Vonica a fost trimisă în judecată în dosarul reţetelor false

| 05 sep, 2014

Ioana Daniela Vonica, soţia omului de afaceri Ilie Vonica din Sibiu care s-a sinucis în luna iunie, a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, de către procurorii Parchetului Capitalei, în dosarul reţetelor false.

Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă că Ioana Daniela Vonica va fi judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale şi un prejudiciu de 8.322.776 lei), evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale şi un prejudiciu de 1.727.372 lei), spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale şi o sumă spălată de 8.322.776 lei), uz de fals în formă continuată (1.100 de acte materiale).

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei trei medici de la Spitalul Fundeni: Otilia Fănica Georgescu, acuzată de complicitate la înşelăciune (407 acte materiale şi un prejudiciu de 3.087.125 lei), fals intelectual (407 acte materiale), complicitate la uz de fals (407 acte materiale); Aristica Poenaru Smântână, acuzată de complicitate la înşelăciune (252 de acte materiale şi un prejudiciu de 1.537.700 lei), fals intelectual (252 de acte materiale), complicitate la uz de fals (252 de acte materiale); Emilia Niculescu-Mizil, acuzată de complicitate la înşelăciune (356 de acte materiale şi un prejudiciu de 2.945.163 lei), fals intelectual (356 de acte materiale), complicitate la uz de fals (356 de acte materiale).

De asemenea, au fost trimişi în judecată Decebal Valentin Oprea, Bogdan Mihai Năstăsie, Iuliana Ilincea, Anca Mariana Hotinceanu şi Alina Ioana Mănescu, ultimele două fiind diriginţi de farmacie.

Procurorii susţin că, în luna decembrie 2010, cu ajutorul lui Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea, reprezentante ale Sibpharmamed SRL, au creat circuite economice şi financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit.

Astfel, Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie au pus la dispoziţia inculpatelor Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea firmele cu comportament de tip fantomă SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de la care inculpatele au înregistrat în numele SC Sibpharmamed SRL achiziţii fictive de medicamente oncologice şi hematologice.

Oprea şi Năstasie au emis, în numele celor două societăţi comerciale pe care le reprezentau, 74 de facturi fiscale fictive - în valoare totală de 7.531.342 lei - facturi fiscale pe care SC Sibpharmamed SRL le-a înregistrat contabil şi declarat fiscal - deşi operaţiunile atestate de acestea nu s-au realizat în realitate.

Cele 74 de facturi fiscale atestau, în mod nereal, că SC Sibpharmamed SRL ar fi achiziţionat de la SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL medicamente oncologice şi hematologice, medicamente pe care SC Sibpharmamed SRL le-a introdus doar scriptic în gestiunea societăţii, marfa nefiind în realitate livrată.

În aceeaşi perioadă, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea au decontat, în mod ilegal, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 1.100 de reţete fictive în valoare totală de 8.322.766 lei, cunoscând caracterul fals al acestora.

Reţetele fictive au fost întocmite de mai mulţi medici specialişti (hematologi), printre care Emilia Niculescu-Mizil, Aristica Poenaru Smântână şi Otilia Fănica Georgescu, care au completat în fals aceste reţete, cunoscând că urmau a fi introduse la decontare, prin intermediul unui lanţ de farmacii, ce aparţine de SC Sibpharmamed SRL.

Astfel, medicii specialişti au prescris 1.100 reţete medicale false, eliberate pe numele mai multor pacienţi, fără ca aceştia din urmă să beneficieze de medicamentele prescrise în acest fel.

Din sumele de bani decontate de CASMB, 7.531.342 de lei au intrat în conturile SC Sibpharmamed SRL, care le-a virat ulterior, integral, în conturile SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de unde au fost retrase în numerar de către Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie sau virate în alte conturi ale unor societăţi, controlate tot de aceştia, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ